Jättesuccé för Sverige – seger i skidskyttestafetten

KONTIOLAHTI/STOCKHOLM. Första skidskyttestafetten för säsongen.

Då stod Sverige för en imponerande insats och kammade hem segern.

– Vi vet att vi är bland de bästa, säger Hanna Öberg till Sportbladet.

Under gårdagen blev det en svensk världscupseger när Hanna Öberg vann damernas distanslopp och i dag tog hon upp Sverige i ledning efter andra växlingen. En position som man inte släppte.

– Klasskillnad, säger SVT-experten Björn Ferry.

PLUS: Här är svenska kärleksparen på skidor

Hanna Öberg behövde två extraskott i respektive serie, men gick efter bra åkning ut i ledning med 21,4 sekunder ner till tvåan inför sista växlingen. Hon lämnade över till systern Elvira som stod för ett imponerande lugn på vallen och sköt fullt i både stående och liggande skytte.

– Det känns bra, det var kul att köra stafett. Jag tycker att vi gör fyra otroligt bra sträckor i dag och Elvira förvaltar sitt utgångsläge på sista. Det var en bra laginsats rakt igenom, säger Hanna Öberg.

Världscupen i skidskytte: Hela programmet med tv-tider

”Inget att vänta på”

– Vi vet att vi är bland de bästa. Men det gäller att prestera det också, och det gör vi idag. Vi vet att vi inte behöver prestera helt perfekt för att vara där. Vi vet att en bra grundinsats räcker långt.

Sverige vann i överlägsen stil och var 28,1 sekunder före tvåan Tyskland, trots sex extraskott. Norge landade tredjeplatsen. För Sverige inledde Linn Persson och Anna Magnusson, innan systrarna Öberg rundade av.

– Jag är jättenöjd och glad. För egen del, att skjuta 0/0, det tar jag med mig, säger Elvira Öberg.

– Det finns ingenting att vänta på i början på året. Kul att få utdelning.

Vad som händer under morgondagen?

– Jag ska försöka sova så mycket jag bara kan. Vi får se om vi hittar någon god efterrätt i matsalen, säger Elvira Öberg.

”Ingen kan slå oss”

Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas var nöjd med insatsen.

– Vi bryr oss inte så mycket om vad de andra gör. Vi har en tydlig plan och i dag kan verkligen ingen annan slå oss. Det känns fantastiskt bra.

Dagens vinst innebär att Sverige har tre segrar på fyra tävlingar.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.