Mästaren som är avskydd – av alla

”Hade inte pissat på honom om han började brinna”

avAndreas Käck

AUGUSTA. Regerande mästare brukar tas emot som kungar.

Det gäller inte Patrick Reed.

– Alla hatar honom, säger landsmannen Kevin Kisner om golfens svarta får.

Märkliga scener utspelade sig på Augusta National Golf Course i fjol. Hemmaspelaren Patrick Reed startade söndagens finalvarv i ledarboll med nordirländaren Rory McIlroy och … alla hejade på McIlroy,

Ja, alla.

Till och med de extrempatriotiska amerikanerna.

Det var en minst sagt speciell känsla att gå med den där ledarbollen och höra sorlet från publiken. I vanliga fall hade man nog tappat hakan av det faktum att amerikaner buar när en landsman rullar i sina puttar, men med lite eftertanke konstaterar man bara att det är Patrick Reed vi talar om.

Han är ingen vanlig spelare.

Han är en avskydd spelare.

1 av 2 | Foto: Ng Han Guan / TT

28-årige Reed är visserligen starkt förknippad med just Augusta. Han spenderade sina ungdomsår här när han tävlade för Augusta State Universtity, men tro inte att publiken gillar honom för det. Reed har nämligen en brokig historia. Och ett uselt rykte.

Greps av polis

Allt började i ungdomsåren då han blev utkastad från sitt collegelag på University of Georgia efter att ha gripits av polis för att ha druckit alkohol som minderårig och använt sig av en fejkad ID-handling.

Reed, som dömdes till 60 timmars samhällstjänst, blev sedan tvångsflyttad till Augusta State och väl där fortsatte skandalerna att avlösa varandra. Han anklagades för att ha stulit såväl pengar som värdesaker från sina lagkamrater i skolan och för att ha fuskat och myglat ute på golfbanan.

– Inget av det där är sant. Det är helt felaktiga uppgifter, har Reed själv sagt.

Men faktum kvarstår; i stort sett alla före detta lagkamrater avskyr honom.

En av många som vittnar om detta är Kevin Kisner.

Foto: Eric Gay / TT
Kevin Kisner

– Alla hatar honom. Alla som spelade med honom på college i Georgia hatar honom – och det är samma sak på Augusta, säger Kisner, som också pluggade på University of Georgia och som likt Reed numera är rankad topp 30 i världen.

Kisner är sju år äldre än Reed, så de pluggade aldrig tillsammans, men Kisner har en tydlig bild av Reeds eftermäle från University of Georgia.

– Frågar du hans före detta lagkamrater så är jag säker på att de alla säger samma sak. Ärligt talat, jag tror inte ens de hade pissat på honom om han började brinna, säger Kisner.

Men det är inte bara före detta klasskamrater som stör sig på Patrick Reed. 28-åringen har även varit inblandad i ett flertal kontroverser i samband med Ryder Cup och på så vis gjort sig ovän med flera av världens största stjärnor, däribland Jordan Spieth.

Som om inte det vore illa nog har han till och med sin egen familj emot sig.

När Reed i fjol stod för karriärens största bedrift och vann US Masters fanns familjen inte ens på plats, trots att de bor i Augusta, några stenkast från banan.

Foto: Peter Morrison / TT

Familjefejden sträcker sig tillbaka till år 2012 då Reed gifte sig med Justine Karain trots att föräldrarna Bill och Jeanette och systern Hannah protesterade. Sedan dess har de skurit all kontakt och i stället ägnat sig åt en smutskastning i media.

– Patricks föräldrar är sjuka människor, har frun Justine sagt.

– Justines familj har hjärntvättat Patrick. Han är inte samma person längre. Jag ser honom inte som min bror utan som en främling, har systern Hannah sagt.

När Patrick Reed vann US Masters i fjol fick han lika många frågor om hatet som om det faktum att han precis vunnit en major.

Vad han svarade? Att han inte bryr sig.

– Jag har ingen aning om varför folk inte gillar mig. Ni får väl fråga dem. Ärligt talar bryr jag mig inte vad folk skriver på twitter eller om de hejar på mig eller inte. Jag är där ute för att göra mitt jobb och det är att spela golf, sa han.

Nu är han tillbaka på Augusta National.

Som regerande mästare, men alltjämt också som en avskydd spelare.

Om han bryr sig? Inte nämnvärt.

– Alla har olika personligheter, det viktigaste är att vara sig själv. I slutändan är fansen där ute för att de vill se bra golf och spelar du bra så vinner du deras respekt, säger på en presskonferens på tisdagen.

– Min känsla är ändå att jag har många fans här. Allt handlar om hur man uppför sig, och ju mer man interagerar med fansen, ju mer respekt får man. När fansen väl lär känna dig så förstår de att du är en helt vanlig kille som bara vill spela golf och göra ditt jobb

KÄLLOR: Sports Illustrated, The Guardian, Golf.com.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf