Så ska Kalle Berglund skrälla

DOHA. Kalle Berglund och hans tränare Janne Bengtsson har analyserat ”VM:s öppnaste final”.

Slutsatsen: En kenyansk storbonde och hans agerande blir helt avgörande.

− Alla här kan ta medalj, säger Janne Bengtsson.

Kalle Berglund är redo att springa den första svenska herr-medeldistansfinalen sedan OS 1960. Och han är inte med bara för att deltaga.

Ser man på finalfältet har visserligen sju man bättre årsbästa än svensken – men så har det sett ut i både försök och semifinal. Dessutom har åtta av världens tio bästa löpare på årsstatistiken försvunnit på vägen till den här finalen.

De två andra är en norsk supertalang och hela finalens nyckelperson – världsettan Timothy Cheruyiot. Den 23-årige kenyanen, som driver ett stort lantbruk i hemlandet vid sidan av sin karriär, har vunnit alla lopp han sprungit på galacirkusen i år och har i alla dessa löpt från tät eller strax bakom farthållaren.

– Jag tror det troligaste är att det går ganska fort, men jag är inte säker. Risken är att Cheruyiot gör som han gjorde i semifinalen där han lade sig först i en bekväm fart och sedan ökar så fort någon utmanar honom, säger Janne Bengtsson.

– Kalle försökte var uppe och kände på honom efter ett varv i semin men då ökade han direkt och Kalle insåg att det skulle kosta för mycket.

Vad vill du att Kalle har för position?

– Lättast är det att springa om det går fort, då går alla efter sargen på ett led. Loppet i semin var jävligt svårt, då måste man ligga så man kan spara sina krafter till slutet.

Förvånad om inte Jakob tar medalj

Kalle Berglund höll själv med Dan Waern i analysen att det bästa är att hitta en snål löpning intill sargen.

Tränare Bengtsson har tidigare varit inställd på att ett snabbt lopp är det bästa för Kalle som är i sitt livs form, men efter gårdagens spurt är han osäker.

– Det vetifan nu, han är egentligen bra på att spurta också.

Han känns som en löpare som gjord för en mästerskapsfinal?

– Ja, men det finns många som vunnit i stora mästerskap här, Marcin Lewandowski, Timothy Cheruyiot, Matt Centrowitz och Taoufik Makhloufi. Sen är jag förvånad om inte Jakob Ingebrigtsen går härifrån med en medalj, säger Bengtsson – men tillägger:

– Alla som är med kan vinna i det här loppet, det är mitt jobb att förmedla det till Kalle, men jag tror knappt jag behöver det, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.