Kajsa om regnbågsprotesten: ”Härligt”

DOHA. VM har fått sin första synliga protest mot Qatars förbud mot homosexualitet.

Amerikanska sjukamparen Erica Bougard har en regnbågsflagga på sina höjdhoppsskor.

– Härligt att någon vågar göra det på det sättet, säger Kajsa Bergqvist i SVT.

Inför VM pratade Sportbladet med Emma Green om hennes regnbågsprotest i Moskva 2013 apropå att Qatar har ett totalt förbud mot homosexualitet i sin lagstiftning.

– Jag tänkte bara utifrån mig själv, jag ville visa vad jag tyckte. Det kan kännas naivt att jag tänkte så, men som svensk är det så självklart. Alla ska få älska vem den vill och göra som man vill. Hade jag tänkt lite längre hade jag kanske landat i att inte göra det, sa hon då.

Innebär risker

Anledningen var det efterspel som väntar den som protesterar och de faktiska risker det innebär att protestera mot Emiren i Qatar. Och hittills har det varit sparsamt med öppna protester. Visst har aktiva varit kritiska till mästerskapet men det har ofta handlat om värmen och arrangemanget snarare än politiken.

Men i damernas sjukamp blev amerikanskan Erica Bougard först med en synlig protest. På hennes vänstra höjdhoppssko hade hon en regnbågsflagga.

– En politisk markering med regnbågsflaggan på sina skor, säger Kajsa Bergqvist i SVT.

Till SVT säger Bougard, som fått en fin start på sjukampen med 12,59 på 100 meter häck och 1,86 i höjdhoppet, att hon använder skorna för första gången i år. Men att de är på just i Doha är ingen markering mot landet, lägger hon till.

– Kärlek är kärlek. Jag vill visa min stolthet. Jag skäms inte över vem jag är.

Tillbringat 20 år i garderoben

Tidigare i kväll pratade Sportbladet med Erica Bougards landslagskollega, Nikki Hiltz, som är öppet homosexuell. Hon säger att hon inte märkt av något under sin tid i Doha men att hon inte heller tänker gömma sig.

– Jag har tur, jag kan ju dölja det om jag vill, förtrycket handlar inte om färgen på min hud eller så. Men med det sagt har jag tillbringat de första 20 åren av mitt liv i garderoben så jag vill inte tillbaka dit in. Min flickvän kom hit i går och det är fantastiskt att hon är här, säger Hiltz.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.