Handboll

”Jag kommer inte längre än så här”

Johansson tar över ryska superklubben och blir historisk

Av: 

Johan Flinck

Per Johansson.
Per Johansson.

SPORTBLADET

Per Johansson har tilldelats ett av de mest prestigefulla tränaruppdragen i handbollsvärlden.

49-åringen tar över ryska superlaget Rostov-Don.

– Jag kommer inte längre än så här i klubblagsvärlden på damsidan. Det är omöjligt, säger han till Sportbladet.

Per Johansson blev på måndagen historisk som förste svenske handbollstränare för ett ryskt lag.

Detta sedan han utsetts till tränare för superklubben på damsidan i handboll – Rostov-Don, Champions League-finalist i fjol och ryska mästare de senaste fyra säsongerna.

– Detta är ett av de största projekten som bedrivs just nu. Tillsammans med (ungerska) Györ är det den klubb på damsidan som alla vill träna med tanke på de muskler och det fantastiska lag de har. Det här är högst upp i hierarkin. Jag kommer inte längre än så här på klubblagssidan på damsidan. Det är omöjligt. Så stort är det, tycker jag, säger en stolt och entusiastisk Johansson till Sportbladet.

Rostov-Don har de senaste två åren tränats av spanjoren Ambros Martin, som rankas som den främsta damtränaren i handbollsvärlden i dag. Men den 31 juli annonserades det att Martin, som fortsätter som rysk förbundskapten, skulle lämna klubben av privata skäl.

Kravet: vinna Champions League

För exakt en vecka sedan hade Johansson och Rostov-Don ett första videomöte och redan samma dag inleddes förhandlingarna. Och på måndagen blev det officiellt efter stort hemlighetsmakeri.

– Allt har gått väldigt snabbt.

Johansson har skrivit på ett kontrakt över den kommande säsongen, från den 1 september till den 30 juni.

– Det var ömsesidigt med ett kontrakt på tio månader. Det känns bara bra som en start. Känns det sedan bra för båda parter kan det bli en fortsättning.

Vad har klubbledningen sagt om målsättning?

– Den kom direkt och tydligt: ”Vi tar hit dig för att vinna Champions League, ryska ligan, ryska cupen och ryska supercupen. Det finns inga andra mål.” Med fog kan vi också ha den målsättningen.

Så fyra titlar är kravet?

– Ja, det är det.

Fortsätter i Montenegro

Johansson var förbundskapten för det svenska damlandslaget 2005–12 och har de senaste åren gjort hela tre korta sejourer som tränare för det rumänska storlaget CSM Bukarest. Sedan slutet av 2017 är han förbundskapten för Montenegros damer.

Blir detta det bästa laget du tränat?

– Ja, utan tvekan. Med bäst förutsättningar att vinna en stor titel. Fem av startspelarna i ryska landslaget spelar i Rostov-Don och så har franska mittnian Grace Zaadi, en högersexa från Serbien och Anna Lagerquist från Sverige.

Den svenska landslagsstjärnan värvades till Rostov-Don i somras.

Men den största spelaren i laget är lilla högernian Anna Vjachireva.

– Det är världens kanske bästa handbollsspelare. Det kittlar att få vara med henne; lära av henne och kanske lära henne.

Johansson kommer att fortsätta som förbundskapten för Montenegro.

– Jag har kontrakt med dem till den 31 december och alla parter är ”fine” med att jag dubbeljobbar. Jag har en förhoppning om att Montenegro vill förlänga över OS-kvalet i vår i alla fall. Det projekt vi startade i november 2017 var helt med sikte på OS 2020.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Hyllade experten Johansson: ”Sitter inte i knäet på någon”

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Per Johansson (Handboll)

Champions League handboll