Betalar för Floyds begravning

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Boxningsgiganten Floyd Mayweather Jr betalar begravningen för George Floyd, 46-åringen som dog då han greps av polis i Minneapolis.

– Han kommer säkert bli arg för att jag berättar det, säger Mayweather promotions vd Leonard Ellerbe.

Boxningslegendaren Floyd Mayweather har erbjudit sig att betala begravningen för George Floyd, den 46-årige afroamerikanen som avled under ett polisingripande i Minneapolis.

Den pensionerade boxaren Floyd Mayweather Jr – tidigare världsmästare i fem olika viktklasser med 50–0 i matcher – har skrivit en check på 88 500 dollar, motsvarande 830 000 kronor, och skickat den till George Floyds familj. Den ska täcka kostnaderna för begravningen för 46-åringen som dog efter ett polisingripande, där han trycktes till marken av fyra poliser som bland annat satte ett knä mot Floyds hals, som mynnat ut i massprotester i USA.

43-årige Mayweather Jr har varit i kontakt med familjen som har accepterat erbjudandet.

– Han kommer säkert bli arg för att jag berättar det, men Mayweather betalar definitivt för begravningen. Han har gjort liknande gester under de 20 senaste åren, säger Mayweather promotions vd Leonard Ellerbe till ESPN.

George Floyds öde har väckt ilska över hela världen.
Foto: Rich Pedroncelli / TT NYHETSBYRÅN
George Floyds öde har väckt ilska över hela världen.
Foto: Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN
Maywesther Jr.

2011 stod Mayweather Jr för begravningskostnaderna när tidigare boxaren Genaro Hernandez dog i cancer. De möttes i ringen 1998 när Mayweather Jr tog sitt första världsmästarbälte.

Stöd från sportvärlden

Andra sportstjärnor har tidigare gett sitt stöd till kampen mot polisbrutalitet och övervåld mot afroamerikaner.

– Jag är bedrövad, plågad och arg. Jag ser och känner allas smärta, ilska och frustration. Jag står enad med alla som tar strid mot den djupt rotade rasism och våldskultur som finns gentemot färgade människor i vårt land. Vi har fått nog nu, säger basketikonen Michael Jordan.

”Världen är vidrig, det finns ingen förklaring”, twittrar Odell Beckham Jr som spelar för Cleveland Browns.

”Fattar ni nu!!??!!?? Eller är det fortfarande otydligt?”, skriver basketgiganten LeBron James.

LA Lakers-stjärnan lade även upp två bilder med texten ”det här är varför”, den ena på Floyds polisingripande, och den andra på NFL-spelaren Colin Kaepernick när han under nationalsången gick ner på ett knä i en protest – då han inte ville visa stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta och icke-vita.

Publicerad:

LÄS VIDARE