Varningen: ”Spelarna får vara försiktiga”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Mohammed Al-Hakim.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Mohammed Al-Hakim.

Allsvenskan kommer att dra igång utan publik på alla arenor.

Då får spelarna se upp för att inte dra på sig varningar för snack.

– De får vara försiktiga om det görs för nu kommer vi ju höra det, säger domaren Mohammed Al-Hakim.

Den 14 juni drar allsvenskan igång utan att några träningsmatcher spelads innan. Men det är inte bara spelarna som kommer att vara ovana vid match. 

Även för domarkåren var det flera månader sedan de dömde en tävlingsmatch. 

– Jag dömde en internmatch hemma i Västerås igår, det är typ det så man är lite ringrostig. Det är framför allt lite i bedömande, positionering och läsa av spel som gör att man måste träna hela tiden för att hålla igång det, säger Mohammed Al-Hakim och fortsätter: 

– Det kommer att bli en stor utmaning för oss också att kastas in i hetluften direkt och gå från noll till hundra. 

”Jättekonstig känsla”

Allsvenskan ska spelas utan publik under en obestämd tid framöver och det kommer med stor sannolikhet ha viss påverkan på spelet på planen. 

Al-Hakim tror även att det kommer att påverka domarna. 

– Först och främst kommer det att vara tråkigt att döma utan publik. De allsvenska fansen är världsklass så det kommer att vara en jättekonstig känsla. Men det kan vara en liten fördel för oss om det inte finns publiktryck och ljudvolym, säger han och fortsätter: 

– Den assisterande domaren kan höra när bollen slås vid offsidebedömningar och jag kan höra mycket lättare om någon blir fälld och det ska dömas frispark. 

Tror du att vi kommer att få se färre straffar till hemmalagen nu? 

– Oj, det är svårt att veta. Vi domare är också människor och blir påverkade, men vi försöker vara professionella och bedöma utifrån det vi ser och inte bli påverkade av publiktrycket. Sedan kanske man blir det ändå i någon form utan att man medvetet tänker på det. Man brukar säga att allt jämnar ut sig så det blir nog så här också nu.

”Kan bli bestraffad”

Utan publik kommer snacket på planen höras betydligt mer och tydligare än annars. Frågan är om det kommer att innebära fler varningar för snack.

– Det kommer ju höras mycket mer, säkert i tv-rutan också men jag tror inte att det blir mer varningar. Vi har en bra dialog med spelarna generellt och jag hör ändå de som vill prata med mig. Jag vet vilka de är och jag tror inte att det kommer att vara någon skillnad, säger Al-Hakim.

Spelarna får dock se upp för att slänga för mycket skit på motståndarna. 

– Man kan bli bestraffad om man säger något olämpligt till en motståndare. Jag vet inte om det görs generellt. Jag brukar inte höra det. Sen om man skulle höra det nu... spelarna får vara försiktiga om det görs för nu kommer vi ju höra det. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN