Beskedet: ”Alla ben i ansiktet är brutna”

Fabio Jakobsen skadade sig allvarligt efter en krasch i Polen Runt på onsdagen.
Fabio Jakobsen skadade sig allvarligt efter en krasch i Polen Runt på onsdagen.

Fabio Jakobsen opererades i fem timmar under natten.

Under torsdagen kommer läkarna att försöka väcka den holländska cyklisten ur koman.

– Alla ben i ansiktet är brutna, säger Patrick Lefevere, manager för stallet Deceuninck–Quick-Step, till belgiska Radio 2.

Det var på upploppet av den första etappen i Polen Runt som Fabio Jakobsen blev prejad in i skyddsvallen av landsmannen Dylan Groenewegen i Jumbo–Visma.

Det blev en våldsam krasch där Fabio Jakobsen flög av cykeln, kolliderade med en funktionär och blev liggande blodig på marken.

23-åringen fick föras med ambulanshelikopter till sjukhuset där han försattes i koma.

Krossade gommen

Stallet uppger att Fabio Jakobsen krossade gommen och luftrören, flera polska medier rapporterar att han ska ha svårt att andas på grund av skadorna runt bröstkorgen.

”Röntgen visade ingen hjärnskada eller ryggskada, men på grund av svårighetsgraden på flera av hans skador hålls han fortfarande i koma och kommer att behöva övervakas noggrant på sjukhuset i Katowice under de kommande dagarna. Under tiden vill vi tacka er för ert hjärtvärmande stöd”, meddelar Deceuninck–Quick-Step.

Det internationella cykelförbundet UCI utreder Dylan Groenewegen för det inträffade.

”Vi fördömer kraftigt det farliga agerandet. Dylan Groenewegen tacklade Fabio Jakobsen in i staketet och det orsakade en massiv krasch. Den här händelsen är oacceptabel för oss. Vi har bett vår vår disciplinära kommitté att utreda och vidta lämpliga åtgärder”, skriver UCI.

”Kriminellt beteende”

Dylan Groenewegen har blivit fråntagen både etappsegern och sparkad ur loppet.

Patrick Lefevere meddelade efter olyckan att han skulle vidta rättsliga åtgärder och ansåg att Dylan Groenewegen skulle skickas till fängelse.

– Den här mannen måste sättas i fängelse. Jag går till domstol. Den här typen av kriminellt beteende ska inte få förekomma, säger Patrick Lefevere.

”Det är hemskt”

Dagen efter så ångrar han heller inte sina kraftiga ord och sitt fördömande.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att lämna in ett klagomål till UCI och polisen för att avsiktligt orsakat skador. Det är väldigt dåligt. Vi fortsätter att be att han överlever, säger Patrick Lefevere till holländska tidningen De Telegraaf.

Under torsdagen har också Dylan Groenewegen kommenterat situationen på sociala medier

”Jag tycker att det är hemskt det som hände i går. Jag tänker hela tiden på honom. Jag har svårt att hitta orden för att beskriva hur ledsen jag är för Fabio och de andra som har kraschat och drabbats. Just nu är Fabios hälsa det viktigaste, skriver 27-åringen på twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN