Jenny Fransson

Fransson nobbades på galan – trots VM-silver

”Klart att jag blev besviken”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Jenny Fransson, 32, är näst bäst i världen på brottning.

Det räckte inte för att få komma på Idrottsgalan.

– Inte ens en inbjudan. Klart att jag blev besviken, säger hon.

För en vecka sedan hade Jenny Fransson på tv:n i träningslokalen. SM var i antågande, EM i Rom följer strax därpå, men för en sekund ruckades hennes fokus.

På skärmen rullade reklam för Idrottsgalan. Den hon aldrig bjuds in på.

– När jag var ung var det en dröm att få komma dit. Man vill vara bland de bästa idrottarna i Sverige. Då tänkte jag att jag inte är bra nog. Nu är jag 32 år och ändå nöjd med mina resultat. Jag är en av de bästa i världen, uttagen till OS i första uttagningen... men så kommer reklamen. Mäh! Jag får inte vara med nu heller!

EM-brons och VM-silver

Hur gick träningen?

– Beskedet hjälpte mig. Jag blev extra taggad.

Brottning är den gren som Sverige har tagit flest OS-medaljer i. Enda gången Jenny Fransson bjudits in till Idrottsgalan var efter det olympiska bronset i Rio 2016, men den gången var hon utomlands på turnering och lämnade återbud.

Fransson med VM-silvret.

Därefter har hon vunnit EM-guld 2018, EM-brons 2019 och VM-silver senare samma år. Men det räckte varken till nominering eller en inbjudan att få äta middag med kollegorna i andra grenar.

”Ingen ska ta det personligt”

– Jag önskar att jag och de andra brottarna fick vara med, men vissa verkar glömmas bort. Jag fick sms där folk skrev ”ha så roligt ikväll!” och ”vid vilket bord sitter ni?” men fick svara att nej, jag är hemma, säger Jenny Fransson.

Gästförfarandet följer vissa regler, enligt galans vd Stephan Rimér. Först kommer de nominerade, sedan de drygt 300 medlemmarna i Idrottsakademin, därefter folk ur produktionen och sponsorer. På slutet tätas sena avhopp, då kan inbjudningar trilla in på kort varsel till olika sportrelaterade män och kvinnor.

– Det här är ett sätt att dra någon form av gräns. Det är en uppsjö världsmästare som inte är bjudna på galan. Det är dessvärre en begränsning vi har, så ingen ska ta det personligt, säger Rimér.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Fräcka frågan till Duplantis som fick Globen att skratta

ÄMNEN I ARTIKELN

Jenny Fransson

Idrottsgalan

Brottning