Planen: Så ska Charlotte Kalla hitta formen

En frustrerad Charlotte Kalla har tagit nytt sikte på resten av säsongen.

För Sportbladet berättar Kallas personliga tränare Magnus Ingesson om planen för resten av säsongen, jakten på svar och vad han anser om förre landslagstränaren Ole Morten Iversens utspel om Kallas åkning.

– Det är aldrig roligt när åkare i världseliten inte får ut sitt max, det har Ole Morten i sitt lag också. Ragnhild Haga är också lite sorglig att se på sitt sätt, säger han.

Charlotte Kalla beskrev det som ”ett blankt blad” när hon blickade vidare på resten av säsongen efter ett tungt Tour de ski. Men när Sportbladet når landslagstränaren och Charlotte Kallas mångåriga tränare, Magnus Ingesson, är han direkt tydlig: det är inte en krisstämpel i sig.

– Man gör en plan fram till en viss tid, sedan gör vi en ny. Det har inget med att göra ”att hon kan lägga av i morgon”. Så här var det tänkt från början.

Tävlar sig i form

Den nya planen är att jaga fram en formtopp till nästa stora tour, den nystartade Tour 2020 mellan Östersund och Trondheim i 15–23 februari.

– Hon kommer ha en längre period med grundträning, fler dagar med mer träning. Men hon kommer göra tävlingarna i Nove Mesto, Oberstdorf och Falun också. Det passar bra in i periodiseringen, säger Ingesson som berättar att förklaringen till den tunga säsongsinledningen är svår att peka ut.

– Vi sitter och analyserar hela tiden, vad är det vi saknar? I bland ser det bra ut, vissa delar i loppen ser bra ut. Det är svåranalyserat.

Är det jobbigt?

– Ja, man vill alltid hitta en sak. Men förmodligen är det många aspekter som spelar in. Allt från form till självförtroende och material. Man vill gärna ha en grej att fokusera på men så fungerar sällan kroppar och knoppar. Nu försöker vi att inte konstla till det, att göra det enkelt och göra sådant som har fungerat tidigare. Få lite lugn och ro.

Behöver du jobba mycket med att motivera Charlotte nu eller känns det som att hon har drivet själv?

– Jag tycker att hon är tydlig, hon har velat ha en ny plan att jobba mot så jag ser inga varningsflaggor vad gäller motivation på det sättet. Den inre motivationen är ändå inget som jag kan tvinga på en aktiv, det måste komma från den aktive. Och jag ser inga tecken på att den inte skulle finnas, säger Ingesson.

Pratar ni något om framtiden efter den här säsongen?

– Nej, det gör vi inte. Vi har uttalat en plan om en säsong i taget. Det är fortfarande 2,5 månader kvar, sen får vi göra den stora analysen tillsammans.

”Många som tycker”

Att Charlotte Kalla berör är inget nytt. Sportbladets årliga undersökning, med hjälp av Demoskop, visade att hon fortfarande är Sveriges mest populära idrottare trots ett tungt år. Även i skidvärlden har hennes tunga tid gjort avtryck. I VG uttryckte sig Magnus Ingessons föregångare som landslagstränare Ole Morten Iversen, numer norsk landslagstränare, det som att ”det nästan är hemskt att se Charlotte åka”.

– Det är många som tycker saker om Charlotte, hon är omtyckt och omskriven. Många vill att det ska gå bra för henne och det är aldrig roligt att se en åkare i världseliten inte få ut sitt max. Det har Ole Morten i sitt lag också, Ragnhild Haga (olympisk mästare 2018 red. anm.) är också lite sorglig att se på sitt sätt. Det är inte bara Charlotte som har det tufft och det är aldrig roligt, säger Ingesson som dock inte tror Kalla tar illa vid sig.

– Jag tror bara Ole Morten menar att det är tråkigt att se. Lite som Heidi Weng de senaste åren, det är tråkigt när en elitidrottare oavsett sport inte får ut sin potentiella kapacitet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.