Kläbos kritik mot Fis: ”Förkastligt”

avEmelie Fredriksson

Publicerad:

Världscupsprinterna i Quebec i helgen ställdes in först i dag.

Det får sprintsegraren Johannes Hösflot Kläbo – vars förbund tidigt nobbade tävlingarna – att reagera kraftigt.

– Det är rent ut sagt förkastligt, säger han till NRK.

Norge åkte aldrig över till Kanada och de planerade tävlingarna i Quebec på grund av coronautbrottet, och efter det togs även samma beslut av flera länder, däribland Sverige, som redan flugit över med sina aktiva.

Under fredagsmorgonen kom beskedet att inte heller åkarna från arrangörsnationen Kanada eller grannlandet USA tänka vara med.

Först därefter blåstes tävlingarna av, vilket den norska sprintgiganten Johannes Hösflot Kläbo ifrågasätter.

”Pinsamt att se”

Han menar att längdskidåkningen är oviktig just nu.

– Det är pinsamt att se hur Fis hanterar sin makt. En sak är att de prioriterar tävlingar före liv och hälsa, i alla fall i förstaläget. Det är rent ut sagt förkastligt, säger Hösflot Kläbo som vann sprintcupen för fjärde året i rad till NRK.

– För det andra ställer de längdskidsporten i dålig dager. Jag är glad över att mitt eget förbund varit starka och tydliga i den här frågan och visat vad som är viktigt, säger han.

Fis avfärdar kritiken

Fis generalsekreterare Sarah Lewis slår undan kritiken. Hon menar att Fis bidrar med rådgivning men att det är de nationella skidförbunden som äger arrangemangsrättigheterna och tar besluten.

– Fis prioriterar definitivt inte tävlingar före hälsa men vi är inte hälsomyndighet och därför ligger ansvar på nationella och regionala institutioner. Många länder valde till skillnad från Norge att åka och det har förts en konstant dialog med arrangören och alla förbunden kring den här situationen som utvecklades och ändrades snabbt, säger hon till NRK.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM