Kollegornas stöd till Östberg: ”Är där för henne”

Publicerad:

SPORTBLADET

Norge får klara sig utan sin näst största stjärna i skidpremiären.

Nu stöttas Ingvild Flugstad Östberg av sina landslagskollegor.

– Jag vet att hon kommer komma stärkt ur detta, säger Therese Johaug enligt VG.

Under torsdagen kom beskedet att norska längdskidstjärnan Ingvild Flugstad Östberg missar säsongens längdskidpremiär i Beitostölen, samt även världscupspremiären i Ruka.

Detta efter att ha stoppats från att starta på grund av hälsoskäl.

– Jag har valt att träna mycket och tufft. Som toppidrottare finns det alltid en risk att träna så mycket. Kroppen behöver tid för att återhämta sig på plussidan, säger Östberg i samband med beskedet på presskonferensen.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hon har därefter fått stöttning från landslagskollegorna – som i dag (fredag) ger sig ut i tävlingssnö för första gången denna säsong.

– Jag skulle gärna haft med mig henne på startlinjen både nu i helgen och i Ruka. Samtidigt har hon i dialog med hälsoteamet kommit fram till att det bästa är att inte tävla. Jag ska i varje fall backa henne och vara där för henne, säger kollegan Therese Johaug enligt VG.

Missat rullskidtävlingar

– Det är mycket träning, och speciellt för Ingvild och jag som tränar mest av alla i laget. Det är sponsorer som kräver sitt, vi har pojkvänner, familj och vänner vi vill vara tillsammans med. Att få vardagen att gå ihop kan vara tufft ibland, speciellt när vi tränar så mycket som vi gör. Att känna ett underskott är ganska naturligt, fortsätter Johaug.

Östberg har även missat flera rullskidtävlingar under sommarens försäsong. Uteblivna tävlingar som haft samma anledning som startstoppet i premiären enligt norske landslagstränaren Ole Morten Iversen.

– Då hon stod över i sommar och under hösten var det lite mer valfritt, i samråd. Men det hänger ju samman, säger tränaren till VG.

”Då får vi ha respekt”

Vad som är den konkreta hälsomässiga anledningen till att 29-åringen stoppats från att tävla är dock inte känt för allmänheten.

Landslagsläkaren Öystein Andersen dementerar att det skulle handla om någon ätstörning när han får en direkt fråga (från NRK enligt Dagbladet) om det handlar om just det.

– Jag tycker hon är stark och går långt i att nämna sin hälsa. Då får vi ha respekt för hur nära inpå det privata hon går. Men hon har varit helt ärlig med att det handlar om just hälsan, säger Andersen till Dagbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE