Granskning: Fallet Boovallen

”Jag tycker synd om mina barn”

Tusentals protesterade vid Nackas kommunhus: Hoppas det växer till en folkrörelse

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Planbristen är anledningen till konflikten om Boovallen.

Det menar Mattias von Malmborg som på måndagen samlade tusentals människor utanför Nackas kommunhus i protest mot bristen på idrottsytor.

– Jag tycker synd om mina barn, säger tidigare landslagsspelaren i fotboll och Nackabon Rami Shaaban som höll tal vid aktionen.

Nacka Kommun söder om Stockholm har genom Boovallens öde högst ofrivilligt blivit en symbol för bristen på idrottsytor i Sverige. Som Sportbladet rapporterat om under året har idrottsanläggningen fått restriktioner på öppettider och krav på bullervallar sedan grannar klagat och Mark och miljödomstolen slagit fast att ljudet från de idrottande barnen ska likställas med industribuller.

Ett fall som kan bli prejudikat och påverka idrottsanläggningar i hela landet.

”Gör att det blir konflikter”

Redan innan Boovallen blev en nationell angelägenhet hade idrottsföräldern Mattias von Malmborg startat Facebook-gruppen ”Rädda Nacka IP” som på måndagen hade växt till en stor demonstration vid Nacka kommunhus. Arrangören hade tillstånd för 1000-2000 personer men tippade själva att så många som dubbelt så många skulle ta sig till platsen för att visa sitt missnöje mot dåliga förutsättningar till idrott i kommunen och vid 17-tiden ringlade leden långt ner mot idrottsplatsen intill.

Mattias von Malmborg tror också att fallet Boovallen är en direkt följd av plankrisen i kommunen.

– Jag är inte förvånad att det finns arga villaägare nära idrottsanläggningar eftersom det i dag är supermånga människor på planen. Vi tvingas klämma in alla barn på en och samma plan och ha träningar till sent på kvällen eftersom det är så stor kapacitetsbrist. Det gör att det blir konflikter, säger von Malmborg.

Kommunalrådet i Nacka Mats Gerdau fick i slutet av demonstrationen ta emot en namninsamling med krav på fler idrottsytor. På plats vid Stadshuset fanns representanter från simklubbar, fotbollsföreningar, innebandyklubbar samt basketlag och bland dem också tidigare landslagsspelarna i fotboll Marcus Allbäck och Rami Shaaban.

Störst jubel fick den sistnämnda som gick hårt åt politikerna i sitt tal från scenen.

– Jag växte upp i Nacka på 80-talet och spelade på en elvamannaplan och en sjumannaplan. Den är en parkering i dag. Så jag lider med er och inser att jag var väldigt lyckligt lottad för vi behövde aldrig dela på en fotbollsplan. Så något måste göras. Det känns som måttet är rågat. Jag har ett ganska stort tålamod men jag har själv barn, en i Sickla och en i Järla, så jag vet exakt vad vi alla går igenom. Jag tycker synd om mina barn eftersom de inte får samma möjligheter som jag hade. Det behöver inte leda till en karriär, men engagemanget, gemenskapen och kamratskapen har betytt precis lika mycket för mig. Om inte mer, sa Shabaan innan han vände sig till politikerna på plats:

– Det är väldigt mycket prat men jag vill gärna se den där spaden i backen. Då är jag nöjd. Inte innan dess.

”Då kan man inte spela fotboll i tätbebyggda områden”

Kommunalrådet Mats Gerdau menar att fler idrottsanläggningar redan är på gång men understryker också problemet med att hitta lämpliga ytor i kommunen som till 2040 beräknas växa från 105 000 till 160 000 invånare.

– Stockholmsregionen är ganska tätbebyggd så den bästa marken är redan bebyggd. Det är den svåraste och dyraste marken att använda som är kvar så det är en utmaning att få till allt, säger Gerdau som också varnar för vilka följder Boovallen kan få om fallet blir prejudikat när kommunen nu överklagar till Mark och Miljööverdomstolen.

– Vi kommer lämna in vår talan den här veckan. Vi vill att man ska få spela fotboll så mycket som möjligt men det är domstolen som drivit fram det här och det blir ett jättebekymmer om deras uppfattning står sig. Då kan man inte spela fotboll i tätbebyggda områden. Det går inte.

Att förklara den rättsprocessen för barnen på plats på måndagen blir svårt men deras önskan var i alla fall tydligt skriven på plakaten som höjdes mot kommunhusets fönster.

”Vi vill spela hemmamatcher på hemmaplan!”

”Vi vill träna, så låt oss då!”.

”Alla barn fick träna utom Jan. Han fick ingen plan”.

Mattias von Malmborg hoppas att budskapen också ska nå långt över Nackas kommungränser.

– Jag hoppas att det ska bli någon form av folkrörelse i hela Sverige men jag hoppas framförallt att vi får till en lagändring så att idrottsanläggningar måste planeras in genom plan- och bygglagen. Nu finns det inga lagkrav och då bortprioriteras det.


PODD: Turerna kring Boovallen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Patrik Brenning om turerna kring Boovallen – och bullret runt de svenska idrottsplatserna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Grannfejden som kan tvinga alla Sveriges idrottsytor till stängning

ÄMNEN I ARTIKELN

Granskning: Fallet Boovallen

Ungdomsfotboll

Demonstration

Nacka

Rami Shaaban

Marcus Allbäck