Marie Lehmann om shortsförbudet: ”Jag tar på mig vad jag vill”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är närmare 40 grader hett i Doha i Qatar.

Kvinnor tillåts inte bära shorts på friidrottsarenan.

– Jag tar på mig det jag vill ha på mig, säger SVT-reportern Marie Lehmann på plats inför VM.

Från och med fredag, den 27 september, till och med nästa söndag, den 6 oktober, avgörs friidrotts-VM i huvudstaden Doha i Qatar.

I hela landet är det vedertaget att kvinnor inte ska bära shorts, korta kjolar, tajta kläder och tunna kläder.

Skuldror, urringningar och knän ska täckas i offentliga rum av både kvinnor och män.

”Kanske borde förstått”

Det ställer till det för aktiva, mediarepresentanter som ska jobba och andra under mästerskapet.

VM har flyttats sent på året för värmen i Qatar, men enligt väderprognoserna kommer det trots allt att bli uppåt 40 grader varmt de närmaste två veckorna.

– Det finns olika regler i olika länder. Det finns klädkoder och andra regler i Qatar, det vet man och är inte så mycket att säga om när man väljer att åka hit, säger Marie Lehmann.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tv-profilen är utsänd för SVT, hon gör sitt sjätte friidrotts-VM genom åren.

– Friidrottsarenan upplever jag ändå är något som är konstant från ett VM till ett annat, här är det faktiskt andra regler som inte funnits tidigare vad gäller just klädkoder och den riktar in sig mot kvinnor. Det kanske man borde förstått, men jag trodde nog ändå att det inte skulle vara så, säger Marie Lehmann.

”Får se hur det utvecklar sig”

Hon säger att hon inte tänker låta de här omständigheterna påverka henne i jobbet.

– Jag klär mig som jag vill klä mig, det kanske inte skiljer sig så mycket från den klädkoden man vill ha. Jag arbetar, och när jag arbetar så jag klär mig som jag gör då och inte som när jag är privat. Det märker jag på andra journalister att de också kommer att göra, så får vi se hur det utvecklar sig, säger Marie Lehmann.

I ett inlägg på Instagram har Marie Lehmann skrivit: ”Det är obligatoriskt att alla som arbetar på arenan bär byxor, eller långa shorts som täcker knäna, gäller män. Kvinnor får inte använda shorts även om de är långa. Linnen får inte användas, varken av män eller kvinnor.” #fyrtiograder #Doha2019.”

Uppgifterna tillbakavisas av internationella friidrottsförbundet IAAF, som uppger att förbudet endast gäller personal i det interna produktionsbolaget som är alltså IAAF:s egen personal.

”Inga instruktioner om klädkod har delats ut till tv-kanaler inför VM i Doha. De får ha på sig vad de vill”, skriver förbundet i ett uttalande till den norska tidningen VG.

Publicerad:

LÄS VIDARE