Längdskidor

Ida Ingemarsdotter: ”Jag var bränd”

Av: 

Torbjörn Ek

SPORTBLADET

PORTO HELI. Efter avhoppet lade hon av helt med träningen.

Under inspelningen av ”Mästarnas mästare” berättar Ida Ingemarssdotter om hur dåligt hon mådde när hon avslutade skidkarriären.

– Jag var bränd i båda ändarna. Bottenpluggen var utdragen, säger hon.

I maj gick skidförbundet ut med beskedet: Ida Ingemarsdotter avslutar elitkarriären. Sista säsongen blev framgångsrik med pallplatser, men ändå petades hon från VM-sprinten under sitt tionde mästerskap.

– När säsongen var klar så började jag fundera över vad jag skulle sätta för mål framåt och jag fick väl inte upp nåt så där spontant i huvet. Samtidigt har jag hållit på med det här väldigt länge och det är inga mästerskap kommande vinter. Så då satte väl en liten fundering igång, säger hon om beslutet att hoppa av.

Sportbladet träffar Ida Ingemarsdotter i Grekland under inspelningarna av SVT:s ”Mästarnas mästare”. Det har gått fyra månader sedan hon lade ner karriären. För första gången på många år har hon haft en sommarsemester istället för att fokusera på elitträning. Och det var välbehövligt.

”De trodde inte på mig”

– Jag var bränd i båda ändarna. Bottenpluggen var utdragen, säger hon.

Du hade ju en väldigt bra säsong. Hur mycket spelade det in att du till exempel inte fick göra VM-sprinten?

– Ingenting. Det där är nånting som ni journalister bara hänger upp er på, säger hon, skrattar och fortsätter:

– Nej, absolut ingenting, visst hade man gärna velat åkt den, men de trodde inte på mig och de tog inte ut mig och det är deras val. Jag är nöjd med vad jag presterat och levererat. Jag har åkt… jag har varit på tio mästerskap och i nio har jag åkt sprinten och levererat bra i de flesta så att… that’s life.

”Jag var bränd i båda ändarna. Bottenpluggen var utdragen.” Ida Ingemarsdotter om känslan efter att hon bestämt sig för att avsluta sin aktiva karriär.
”Jag var bränd i båda ändarna. Bottenpluggen var utdragen.” Ida Ingemarsdotter om känslan efter att hon bestämt sig för att avsluta sin aktiva karriär.

Hon konstaterar att hon känner sig färdig.

– Jag har presterat och levererat och jag har även trots min ringa ålder kunnat fortsätta levererar och hålla en hög nivå. Jag är stolt över det och känner mig helt enkelt klar som elit-aktiv.

Med all den turbulens som varit i skidlandslaget nu under sommaren, känns det skönt att inte behöva tänka på det?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Självklart så har man kontakt med åkare och så. De har fokus på att träna och det är det absolut viktigaste och det vet jag att de gör, så jag tror att det kommer bli en fantastiskt bra säsong för dem i vinter. 

Är det skönt att inte ens vara inne i det?

– Jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt. Jag har haft en sommar där jag tagit semester, det har jag aldrig gjort. Tagit det lugnt och försökt göra sånt som vanligt folk gör på sommaren. Sen börjat rodda nu i slutet av sommaren, få lite struktur på livet, vad man ska göra och så.

Vad händer efter ”Mästarnas mästare” då, när du kommer hem?

– Jag ska börja jobba som skidgymnasie-tränare en dag i veckan i alla fall. Sen har jag väl lite planer på att sätta mig i skolbänken, och göra klart de sista sakerna jag har kvar i skolväg, om det går att göra, det ska jag ta reda på när jag kommer hem. Jag har ju pluggat idrottsvetenskap, men inte slutfört allting så jag ska se om det går att få slutföra mina studier så att jag får en examen.

Den kommande säsongen av ”Mästarnas mästare” sänds i SVT vintern och våren 2020.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya fusken som skakar motorsporten

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Ida Ingemarsdotter

Mästarnas mästare