Jenny Rissveds tappade i VM-starten

avPetra Thorén

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds seger i världscupen nyligen väckte hopp.

Men när VM avgjordes i Kanada blev uppgiften övermäktig och svenskan slutade på 16:e plats.

"Det var tungt i dag. Jag är inte besviken för jag gjorde vad jag kunde med dagens förutsättningar", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Foto: Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds har i sommar gjort en uppmärksammad comeback i världscupen efter en svår tid då hon var drabbad av depression. Den olympiska mästarinnan från 2016 har tagit sig tillbaka mot alla odds efter hyllats för sin öppenhet om sin sjukdom.

Med en seger i världscupen för tre veckor sedan var hon stärkt inför VM i Kanada i Mont-Sainte-Anne norr om Quebec.

Svenskan gjorde sitt eget lopp från start i lördagens crosscountry på den tekniska och krävande banan över sex varv á fyra kilometer styck. Det såg inledningsvis stabilt ut. Efter två varv hade Jenny Rissveds tappat kontakten med tätgruppen, men hon var ändå med.

Fast avståndet upp till pallen blev till slut för stort. Efter tre varv låg svenskan sjua, drygt en och en halv minut efter. Det väcktes ett visst hopp när den brittiska åkaren Kate Courtney framför Jenny Rissveds fick problem, men under kommande varv förlorade 25-åringen ytterligare placeringar och i mål var svenskan på 16:e plats, knappt sex minuter efter täten.

"Jag känner mest en lättnad över att den här mästerskapsveckan är över", säger hon till TT.

Kanske var förhoppningarna högre, hon har nämnts som en medaljkandidat efter segern i världscupen nyligen, men sett till den bakgrund som Jenny Rissveds har bör man sätta resultatet i perspektiv. Något som SVT-kommentator Björn Becksmo påminde tittarna och sin expertkollega Fredrik Kessiakoff om.

”Alla har blivit överraskade”

– Ja, om vi backar bandet sex månader och ser där hon är nu med de cyklister hon har runt sig med etablerade världsstjärnor och är uppe bland topp tio är nästan en bragd att hon är där, sa Fredrik Kessiakoff, blivande förbundskapten i mountainbike, under SVT:s sändning.

– Det har gått så fort att vi alla blivit överraskade och det viktigaste är att hon är tillbaka på cykeln, säger han.

Pauline Prevot Ferrand från Frankrike vann guld i överlägsen stil. Kampen om medaljerna bakom blev hård. Den vann skickliga utförsåkaren Jolanda Neff från Schweiz och Rebecca McConnell från Australien tog brons.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada