Friidrott

Experten: Karlsson kan göra som Johaug

Av: 

Pelle Strandman/TT

SPORTBLADET

Therese Johaugs NM-guld på 10 000 meter är inte särskilt anmärkningsvärt.

Detta hävdar friidrottsexperten A Lennart Julin – som tror att flera svenska skidstjärnor har liknande potential.

– Både Ebba Andersson och Frida Karlsson har förutsättningar att bli riktigt bra i löpning, säger han.

Tävling efter tävling var hon först över mållinjen under den gångna skidsäsongen.

Och efter söndagens imponerande insats, som räckte till ett överlägset guld på 10 000 meter i norska mästerskapen, fanns det kanske en och annan svensk som fruktade att det inte bara är i skidspåren, utan även på löparbanorna, som Therese Johaug framöver kommer att köra över sina blågula konkurrenter.

Den 31-åriga norskans tid (32.20,87) var inte bara tillräckligt bra för att kvala in till EM 2020 – den var dessutom den 17:e bästa noteringen i Europa i år och den bästa av samtliga nordiska löpare.

En som dock inte är överdrivet entusiastisk är friidrottsexperten A Lennart Julin. Bland annat eftersom konkurrensen inte var den bästa.

"Löpningen inte optimal"

– Det var väl ganska väntat. Hon som förmodligen är bäst, Karoline Bjerkeli Grøvdal (norsk EM-bronsmedaljör på 10 000 och 3 000 meter), sprang inte eftersom hon valde att delta i andra grenar. Men hade hon gjort det så hade hon förmodligen kunnat varva Johaug, säger han.

Karoline Bjerkeli Grøvdal.

– Det gäller att få lite perspektiv på det. Det är intressant att hon tar sig an utmaningen, men vad det visar är att hon har en fantastiskt stark motor. Att löpningen inte är optimal gör då inte så mycket i sammanhanget.

Julin påpekar att det historiskt sett vimlar av exempel, från både Sverige och Norge, med skidåkare som har löptränat för att hålla igång på somrarna och presterat resultat på elitnivå.

– Är du en superduktig skidåkare, som Johaug, så måste du vara en helt okej löpare på nationell nivå också. Det går inte att ta sig runt det eftersom hon inte bara kör fristil, utan är all round, inklusive klassisk stil. Då ligger löpningen nära till hands.

Lyfter fram svensk duo

Enligt Julin har vi ett par starka namn även i det svenska skidlandslaget som troligtvis har potential att hävda sig på samma nivå som Johaug i löpning: Ebba Andersson och Frida Karlsson som båda har tävlat för Sverige i långdistanslöpning på ungdomsnivå.

– Båda hade förutsättningar att bli riktigt bra också i löpning. Framför allt Frida. Ebba körde mer på jäklar anamma och hade en bra motor medan Frida hade mer av ett naturligt löpsteg.

TT: Tror du att de skulle kunna ge Johaug en match på 10 000 meter?

– Det är nog inte alldeles omöjligt faktiskt. Om de skulle vilja ge sig på det. Men de har väl fullt upp med att etablera sig på seniornivå i sin huvudidrott.

TT: Ändå är det ingen svenska som har sprungit 10 000 meter snabbare än Johaug i år. Vad säger det?

– Det säger väl egentligen en sak: Att ingen av de bästa har sprungit 10 000 meter på bana i år. Grejen är att det är väldigt få tävlingstillfällen i den grenen. Vi har inte haft vårt SM ännu och de flesta springer ett 10 000-meterslopp om året.

Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Få tillfällen

Julin fortsätter:

– Skulle (Meraf) Bahta ha sprungit hade hon haft en betydligt bättre tid. Samma med Sarah Lahti, som har sprungit lågt under 32 minuter, men hon har haft skadeproblem. Det är en väldigt speciell gren och den finns i stort sett bara på mästerskap.

TT: Johaug har sagt att hon inte utesluter en satsning mot EM nästa år. Vad skulle hon kunna uträtta där?

– Det kan finnas en potential i Johaug eftersom hon nu sprang utan att få utmanande motstånd. Hon körde på egen hand, men det är lättare när man har några jämbördiga, eller till och med bättre, med sig för att ta ut sig ytterligare.

– Hon kan säkert vara med och ta en topp åtta-placering. Men det beror väldigt mycket på vilka som är aktuella på den sträckan. Det kan variera från mästerskap till mästerskap.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

LÄS VIDARE

Problemet är snarare de mänskliga hararna

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Ebba Andersson

Frida Karlsson

Therese Johaug

Längdskidor