Engsund: Föräldrar kastade kaffe och muggar

avKristoffer Bergström

Foto: CMore

Som tonåring kastade föräldrar kaffe på honom.

Till C More berättar Luleås före detta värstingback Oscar Engsund, 25, om hatet han har mött från anonyma supportrar – och om gången hans adress lades ut på sociala medier.

– De önskar nästan livet av en, att man ska sitta i rullstol, att man inte ska kunna gå, säger Engsund.

Oscar Engsund är 25 år gammal, 96 kilo tung och toppar SHL:s tacklingsliga överlägset de tre senaste säsongerna. Han spelar för guldjagande Luleå och debuterade i februari i Tre Kronor.

Det låter som att livet leker. Men så har det inte alltid varit.

”Tryckt upp en mot väggen”

Backen gjorde sig tidigt känd för sin hårdföra och stundtals vårdslösa spelstil. 2016 knätacklade han en motståndare och slapp påföljd, vilket fick hans dåvarande klubb Frölunda att stänga av honom internt.

I en intervju med C More, inför dem femte semifinalen mot Frölunda (som de förlorade) berättade Engsund om en tråkig period han lämnat bakom sig.

Foto: CMore

– Det har hänt att föräldrar har kastat kaffe på en när man har gått ut. Kanske har bråkat med deras son och så har de hällt kaffe på en. Kastat muggar. Även att det har kommit ner folk från läktaren och nästan tryckt upp en mot väggen och sagt att man är en idiot, säger Engsund till C More.

Han var 13 år gammal när det hände första gången.

”Det var obehagligt”

– När det väl händer är det inget roligt. Då tänker man ”är det värt att må såhär dåligt efter en sådan grej?”. Eller när folk hoppar på en och säger att man är värdelös och inte borde spela hockey.

I dag är Engsund lugnare. Tråkigare, som han uttrycker det själv med ett leende. För det fanns en tid när han spelade fult – och blev behandlad ännu värre av anonyma röster på nätet.

– Sedan kommer lite på sociala medier, att man är värdelös. De önskar nästan livet av en, att man ska sitta i rullstol, att man inte ska kunna gå. Min adress kom ut på sociala medier, så att man skulle komma hem till mig. Det var obehagligt ibland, säger Engsund till C More.

Frölunda vann matchserien med 4–1 och gick till final.

Så spelas SHL och kvalet till SHL 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM