Katinka Hosszu

Michelle Coleman trea – får nästan en miljon

Av: 

Kristoffer Bergström

Michelle Coleman
Michelle Coleman

SPORTBLADET

Hon har känt stor press och stress, men Michelle Coleman knep tredjeplatsen i världscupen.

Nu håvar 26-åringen in totalt närmare en miljon kronor.

– Jag är helt slut nu, säger hon.

Michelle Colemans karriär har pendlat mellan medaljjubel och tårar. Efter ett svagare VM i somras var hon osäker på form och kapacitet när världscupen drog igång.

Nu vet vi.

Efter tre så kallade kluster i sju städer behövde Coleman simma starkt på avslutande hundra meter fritt i Doha för att behålla tredjeplatsen bakom australiska Cate Campbell och ungerska Katinka Hosszu.

”Stor press och stress”

26-åringen simmade på 53,39. Tre tiondelar från det nyslagna personliga rekordet, men nog för att bli trea i finalen och trea i totalställningen.

När Coleman svarar väntar hon på bussen från simhallen i Doha. Hon är omtumlad av höstens flängande mellan storstäderna, av framgången, av gemenskapen som föds mellan och under tävlandet.

– Jag är helt slut nu. Det här har varit otroligt bra för mig. Jag har känt stor press och stress, speciellt inför det tredje klustret, så det känns skönt att ha kunnat hantera det, säger hon.

Tredjeplatsen ger 485 000 kronor, vilket ska adderas till enskilda segerbonusar på nästan lika mycket. Sammanlaget har Coleman simmat in 912 000 kronor i höst.

”Måste spara det själv”

– Som idrottare har jag aldrig simmat för att tjäna pengar, för då har man fel fokus. Och då hade jag behövt välja en annan sport. Men det är otroligt skönt att få belöning för allt arbete jag lagt ner, säger hon.

Ja, simning är inte så lukrativt, så vad betyder en sådan förhållandevis enorm summa?

– Jag börjar ändå bli gammal och kommer inte ha jobbat med en pensionsgrundande inkomst som alla andra. Jag måste spara det själv. Därför är det viktigt att få bekräftelse på att ha gjort ett bra jobb.

Kan du beskriva mer av den torktumlare av resor och tävlingar du just blivit klar med?

– Vi har haft det så bra. Jag, Cate Campbell, Jeanette Ottesen, Emily Seebohm och de andra. Vi har lärt känna produktionsteamet också, så det kommer nog förbli ett av mina härligaste simmarminnen

Blir det världscupen igen för dig?

– Jag kommer nog att fortsätta men har svårt att tro att något slår det här. Jennie Johansson sa att det är kramarna man kommer ihåg. Minnena man skapar med vännerna.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

LÄS OCKSÅ

Michelle Coleman: ”Gråten stockar sig i halsen”

Publisert:

LÄS VIDARE

Höjda rumpan är hemligheten för Kristoffer Jakobsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Katinka Hosszu

Michelle Coleman

Simning