Isabell Werth firade guld nummer 34

Publicerad 2019-08-22

Det första kom i tisdags, det andra på torsdagskvällen och på lördag kan det bli guld nummer tre i EM.

Isabell Werth är dressyrens just nu oslagbara drottning.

Världsettan är uppe i 34 mästerskapsguld – individuellt och i lag – efter uppvisningen i GP-specialen.

Bäste svensk i elljuset i Kralingse Bos? Patrik Kittel – men först på elfte plats.

Dorothee Schneider fick 85,456 av domarna, en siffra som satte rejäl press på Werth. Men som så många gånger förr levererade hon när det gällde som mest.

Med 86,520 tog Werth sitt åttonde individuella EM-guld. Bakom tyskorna knep danskan Cathrine Dufour bronset.

De svenska ekipagen fick inte till det – men trion Kittel, Juliette Ramel och Therese Nilshagen får rida lördagens kür.

Kittel gjorde som efter personbästat i lagtävlingens grand prix. Knöt näven i en ja-så-bra-det-gick-gest, log och klappade om Well Done.

Riktigt så bra gjort var det inte – med ekipagets mått mätt.

Kittel kan bättre

Som i det flesta bedömningssporter hör det till att se glad och belåten ut även om det gått smått åt fanders. Domarna gillar inte surpuppor. Att spela lite teater ingår i dressyrens uppförandekod. Kort och gott. Kittel kan bättre. Det han inte visade med kroppsspråket på banan uttryckte han med munnen utanför den.

– Vad som är jättesurt är en miss, eller egentligen ett par små missar. Först var hon ganska skev in till ”tvåorna” men jag klarade dem och 3,5 för bytena i varje har du naturligtvis inte råd med om du ska vara med och ta medalj.

– Hade hon gjort det felfritt, hade hon varit uppe på 80 plus. Jag säger inte att det hade blivit medalj, men du måste rida felfritt. Så är det. Jag är pilot och då gäller det för piloten att se till att rida felfritt, säger Kittel.

Trögt för Nilshagen

För debutanten Antonia Ramel är EM över. Hon avslutade med att få 73,435 (19:e) för prestationen på Brother de Jeu.

Therese Nilshagen slog igenom med dunder och brak på Ullevi 2017, men i det här mästerskapet går det trögare. Det är för många misstag som drar ned poängen och Nilshagen har inget bra svar på varför.

– Vi började väldigt bra, men han verkar inte trivas på diagonalen och vi fick fel i "tvåorna" (bytena). Jag vet inte varför och jag vill inte skylla på något. För att undvika fler fel kanske jag nöp till för mycket, säger hon.

Nilshagen stannade på för henne måttliga 75,365 procent (14:e plats) och passerades av Juliette Ramel som fick 76,003 (12:e plats).

Felfritt gäller

Förbundskaptenen Bo Jenå var inte nöjd med de inledande tre svenska insatserna.

– Hade det varit hoppning hade de haft fyra fel alla tre. Det är som jag sagt så många gånger: felfritt gäller på ett mästerskap. Visst, man kan rida jättebra i övrigt men fel kostar, säger Jenå.

Framför allt Nilshagens misstag kostade. Det är i bytena – en sjuka i det svenska laget – det inte fungerar. Det var samma sak i lagtävlingens grand prix.

TT: Har du någon teori kring varför det blir fel?

– Nej, inte alls. De har tränat bra och inte haft några fel där. Vi får titta på videon och analysera, säger Jenå.

Följ ämnen i artikeln