Henrik Stenson missar Tokyo-OS

Henrik Stenson.
Henrik Stenson.

Silver i Rio 2016.

I Tokyo kommer Henrik Stenson, 45, inte ens till spel.

Den missade kvalgränsen i helgens US Open innebär att stjärnan missar OS i sommar.

Henrik Stenson är inne i en djup formsvacka och har dalat ordentligt på världsrankningen de senaste månaderna. Han var tvungen att leverera i helgens US Open för att snuva sin namne Henrik Norlander på den sista OS-biljetten.

Men det gick inte vägen.

Två svaga varv och ännu en missad kvalgräns innebär Sverige blir utan sin namnmässigt störste stjärna vid spelen i Tokyo i sommar.

Norén och Norlander får åka

Kvalificeringsperioden slutar på måndag, när världsrankningen uppdateras, så detta var sista chansen för Stenson. Den svaga insatsen i US Open gör att han stannar kvar som tredje bäste svensk på rankningen, och det är bara de två bästa som får åka – Alex Norén och Henrik Norlander.

Båda två gör debut i OS-sammanhang.

I Rio 2016, då golfen gjorde comeback på det olympiska programmet efter 112 års frånvaro, var det Henrik Stenson och David Lingmerth som representerande Sverige.

Stenson tog silver

Stenson var då i sitt livs form. Några veckor innan OS i Rio hade han vunnit The Open och blivit historisk som Sveriges förste majorvinnare någonsin på herrsidan, och väl i OS fortsatte succén med ett silver.

I sommar tvingas han se kalaset på tv.

Ett rejält bakslag för veteranen, som hade sett fram emot att slåss om ännu en medalj.

– Givetvis hoppas jag få vara med i Tokyo och representera Sverige och ge det ett försök till på en medalj, sa han till Sportbladet i våras.

Herrarnas OS-golf spelas mellan 29 juli och 1 augusti.

Vilka två damer Sverige får skicka avgörs nästa måndag (28 juni).

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.