Ikonen vill ta Patrick Ekwall till rätten efter SVT-program

Patrick Ekwall pekade ut bulgariska världsrekordhållaren i höjdhopp, Stefka Kostadinova, som dopad i ett underhållningsprogram på SVT.

Nu hotar den bulgariska nationalhjälten med att ta tv-profilen till rätten, enligt bulgariska btv.

Det var i lördagens avsnitt av SVT:s frågesportsprogram Muren som Patrick Ekwall, 55, var snabbast att svara på vilket friidrottsvärldsrekord som han förknippade med 2,09.

Stefka Kostadinovas höjdrekord från Rom 1987.

Sen konstaterade han:

– Ett väldigt tveksamt världsrekord. Det sattes på den tiden när det sattes väldigt många världsrekord som sedan inte har slagits där man tror att exempelvis bulgariskor varit dopade.

Stefka Kostadinova 1987 när hon sätter världsrekord. Högra bilden är från en gala 2006.
Stefka Kostadinova 1987 när hon sätter världsrekord. Högra bilden är från en gala 2006.

Tillrättavisas av Bodström

Bredvid Ekwall i studion satt som av en händelse före detta justitieministern Thomas Bodström.

– Hon är oskyldig till motsatsen är bevisad. Du kan inte döma henne bara för att hon är från Bulgarien, säger han.

– Nej, men hon var stendopad. Det kan jag säga trots att det här är SVT, skämtade sedan Ekwall innan Bodström avslutade med att säga att tv-profilen ”snart behöver en advokat”.

Och han kanske faktiskt får rätt.

Uttalanden i underhållningsprogrammet har nämligen fått vingar hela vägen till Bulgarien där meningsutbytet återges på tv-kanalen btv:s sajt. Utöver skarp kritik från kanalen själv mot Ekwall så avslutas också texten med att kanalen skriver att man varit i kontakt med Kostadinova ”som säger att hon avser att ta den svenska journalisten till domstol”.

SVT: ”Glimten i ögat”

Sportbladet har inte kunnat nå Patrick Ekwall för en kommentar. SVT-programmets producent Olle Palmlöf har noterat den udda händelsekedjan. Men är inte orolig för något rättsfall där i så fall SVT står som ansvarig utgivare.

– Ur SVT:s synvinkel tycker vi att vi gjort rätt som sänt det, han säger det med glimten i ögat som en halvskojig grej och eftersom Bodström sa som han gjorde känns det lugnt, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.