”Då hade vi haft med extra spelare”

Reglerna för spelarbyte ändrades under EM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mitt under EM ändrades reglerna för spelarbyten.

De nya reglerna försvårar byten.

– Hade vi vetat det på förhand hade vi haft med extra spelare här från början, säger Tomas Axnér till Sportbladet.

I dagens stora EM-debatt om det ändrade spelschemat till Danmarks fördel menade Tomas Axnér att han inte gjort något fel som missat en fotonot i ett schema som skickades ut i april.

– Det har också varit många saker som ändrats i det här mästerskapet sedan april, till följd av corona och annat. Som tränare kan jag inte sitta och läsa igenom 800 dokument på kvällen utan jag förhåller mig till det EHF skickat ut kvällen före där det står att vi ska möta grupptrean (Montenegro), sa Axnér på en pressträff på onsdagsförmiddagen.

En av de sakerna är reglerna för spelarbyten. Varje nation får göra två byten i gruppspelet, två i huvudrundan och två i finalspelet. (Skulle en spelare visa ett positivt covid-19-test får denne ersättas utan att det kostar ett byte.)

Enligt Tomas Axnér är det inte troligt att Sverige kommer att utnyttja de nya EM-reglerna.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Enligt Tomas Axnér är det inte troligt att Sverige kommer att utnyttja de nya EM-reglerna.

”Hur spelduglig är man?”

Inför turneringen löd regeln att det var samma procedur för en inbytt spelare som när hela laget anlände till Danmark: test vid ankomst och isolation tills testsvaret kom några timmar senare. Därefter var man inne i den röda bubblan.

Men efter den första gruppspelsmatchen ändrades regeln, vilket , ska betonas i dessa tider, kommunicerades tydligt till alla lagen. Vill man nu byta in en spelare måste hon först ta ett test vid ankomst, sedan isoleras i 48 timmar och därefter testas igen. Visar sig det testet negativt kan hon gå in i den röda bubblan och vara tillgänglig för spel.

– Det är inte bara att byta in en spelare utan det är en lång process. Hur spelduglig är man efter att suttit bortåt 60 timmar på ett hotellrum, undrar förbundskaptenen Tomas Axnér retoriskt.

”Får ta hit spelare på chans”

Han har förståelse för regeln ändrats för att göra EM coronasäkert men menar också att om han hade vetat detta från början så hade Sverige haft med fler spelare i truppen från början förutom reservmålvakten Evelina Eriksson.

– Vi hade haft en eller två spelare till med oss hit om vi hade vetat det från början, säger Axnér.

Nu talar nästan allt för att Sverige inte gör några byten om det inte uppstår en skada.

– Då får man ta hit spelare på chans utan att veta om man ska göra ett byte eller inte. Och man ska ha i åtanke vilket skick hon är i om hon ska sitta isolerad så länge. Det är inte optimalt för att sedan gå rakt in och prestera, säger Axnér.

Detta är också orsaken till att vi knappt sett ett enda byte i hela EM, vilket annars brukar vara vanligt förekommande, inte minst mellan gruppspelen.

Publicerad:

LÄS VIDARE