Charlotte Kalla blir hedersdoktor

Charlotte Kalla har många titlar på sin digra meritlista.

Den här sticker ut.

– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, säger skidåkaren i ett pressmeddelande.

Luleå tekniska universitet har utsett tre nya hedersdoktorer. En av dem är Sveriges framgångsrika längdskidåkare Charlotte Kalla.

”Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling”, skriver universitetet i sin motivering.

Skidåkaren, som växte upp i Tärendö i Pajala kommun, är stolt över utnämningen till teknologie hedersdoktor 2020.

– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Med de starka rötter jag har i Norrbotten känns det extra speciellt att få den här utmärkelsen. Under hela min uppväxt och karriär har jag känt ett stort stöd från mitt hemlän. Det här gör att jag sträcker på mig lite extra, säger Charlotte Kalla i pressmeddelande.

Luleå tekniska universitet är sedan 2020 utsett till ett så kallat elitidrottsvänligt lärosäte av av Riksidrottsförbundet, och gör en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

– Jag hörde redan tidigt om satsningen och har följt resan. Att det redan är verklighet känns jättelovande. Det är verkligen något man måste se långsiktigt på, säger Charlotte Kalla.

De två andra hedersdoktorerna som utsetts är astronauten Jessica Meir och Dean A Shepherd, världsledande forskare inom entreprenörskap.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN