TV4

Tar bort sport i Nyhetsmorgon

Intern ilska mot TV4:s ändringar

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

TV4 skär ner i sin sportbevakning, bland annat genom att ta bort sportsändningarna i Nyhetsmorgon.

Nu går medarbetarna ihop i ett ilsket upprop.

– Vi riskerar att bli irrelevanta, säger Max Grinndal.

TV4 har tappat 1,3 miljarder kronor i intäkter det senaste året och inför nu ett sparpaket där uppemot 100 tjänster kommer att försvinna.

Även sporten påverkas.

I går rapporterade Expressen att sportsändningarna i Nyhetsmorgon kommer att slopas, och i ett internt upprop som Sportbladet tagit del av framgår också att det ska skäras i personalen för kvällssändningarna.

Flera medarbetare uttrycker nu stor oro.

Max Grinndal – som arbetat på TV4-sporten i över 20 års tid – har varit med om kvällar då det bara funnits en reporter i bemanningen och ser det som ett skräckexempel han inte vill ska bli ny standard.

– På utvärderingsmöten efter kvällar då vi bara haft en reporter har jag knappt kunnat möta hens blick. Hen har känts nästintill apatiskt för att det helt enkelt har varit jävligt mycket att göra. Jag är allvarligt orolig för att det kommer bli hälsovådligt om vi på regelbunden basis ska bemanna sportredaktionen med en reporter, säger han.

”Skadar trovärdigheten”

I uppropet uttrycker man oro för att förändringarna ska gå ut över tittarna.

”Nedskärningar i antalet reportrar och redigerare kommer försvåra nyhetsarbetet och därmed påtagligt skada kvalitén i sändningarna. Sändningarna riskerar att bli mindre relevanta. Vilket kommer att skada hela redaktionens trovärdighet som avsändare av sport”, skriver man.

– Kvalitativa och journalistiskt starka sportnyhetssändningar har alltid varit en del av TV4:s DNA, och något som särskiljer oss från andra kommersiella mediehus, och vi vill inte att det ska förändras, säger reportern Elton Eiranson till Sportbladet.

”Obegripligt”

Det finns också en ilska mot att sportsändningarna i Nyhetsmorgon ska slopas.

”För oss medarbetare är det obegripligt att redaktionens egna chefer på eget initiativ ger bort attraktiv sändningstid i Sveriges största TV-kanal TV4 (från 9,30 till 8 minuter)”, skriver man i uppropet.

Det blir alltså inga rena sportsändningar i Nyhetsmorgon. Däremot ska korta sport-inslag visas i den vanliga nyhetssändningen.

Max Grinndal är skeptisk.

– Det vi ska ha på morgonen behöver skickas 23.15 kvällen innan. Det som händer på natten då? Då blir vi ännu mer irrelevanta. De senaste åren har vi tappat rättigheterna till att visa NHL och Champions League, men nu har vi köpt tillbaka CL-rättigheterna. Då blir det lite ödets ironi att när vi nu äntligen fått tillbaka det, så ska vi ta bort våra sändningar i Nyhetsmorgon, säger han.

Sportbladet har via mejl ställt flera frågor till Erik Westberg, sportchef för C More och TV4-gruppen. Till svar fick vi följande uttalande från presschef Ludvig Ternstedt:

”Vi kommenterar inte mer än det vi har gjort tidigare. Precis som vi nämnde då så går vi heller inte in på personalfrågor.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Sportbladet firar 13 rätt – 34 gånger i år! Rygga vårt andelssystem på Stryktipset | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4

Nyhetsmorgon