Sveriges revansch – tog världscupseger i skidskyttestafetten

Sveriges tog världscupsegern i skidskyttestafetten i Nove Mesto – efter att längdskidsdamerna fått med sig ett fiasko i skid-VM i Oberstdorf.

Linn Persson sköt fullt när norska Ida Lie darrade bort Norges ledning – sedan spurtade Elvira Öberg ned Elena Kruchinkina på slutsträckan.

– Vi fick lite revansch, säger Elvira Öberg till Sportbladet.

Sverige har knipit en historisk seger i damernas totala stafettcup i världscupen i skidskytte, efter att ha vunnit dagens stafett i Nove Mesto i Tjeckien.

Det blev en dubbel revansch för Sverige. Å ena sidan för fiaskot i skid-VM tidigare under dagen, där de svenska storfavoriterna inte ens tog sig upp på pallen i Oberstdorf och istället fick se Norge ta guldet, och å andra sidan för VM-stafetten i skidskytte där Sverige missade pallen och istället blev femma.

– Vi följde stafetten i Oberstdorf när vi käkade lunch. Det var synd att de inte fick till det, men vi fick ta lite revansch, säger Elvira Öberg till Sportbladet.

– Vi fokuserar mest på vårt, men det är klart att det är kul att ge en seger. Jag antar att det är många som suttit hemma och hoppats på både oss och skidåkarna. Så det är superkul att kunna bjuda på fina resultat, säger Linn Persson.

Persson iskall när Lie tabbade

Mona Brorsson, som petades ur stafettlaget i VM, fick chansen och inledde stabilt för Sverige. Hon växlade över till Hanna Öberg som lämnade över till Linn Persson – som tog ledningen från norska Ida Lie genom att skjuta fullt i stående samtidigt som norskan sköt bort sig och drog på sig en straffrunda – och gav Elvira Öberg ett dunderläge inför den avslutade sträckan.

– Jag hann inte se något av de andras resultat, men jag märkte att jag var i ledning när jag gick ut från skyttet. Det var skönt, skönt att få vara jagad och skönt att få ge Elvira den där luckan, säger Linn Persson till Sportbladet.

”Vet inte var jag fick krafterna ifrån”

Elvira Öberg var sedan felfri i det liggande skyttet och hade ledningen med en marginal om 11 sekunder när hon sköt två bom i det andra skyttet, fick lov att använda sig av två extraskott och därmed fick se Belarus gå om och ta ledningen inför slutvarvet.

På upploppet lyckades hon dock gå om Elena Kruchinkina i en mäktig spurt och knep segern.

– Jag vet inte var jag fick krafterna ifrån, jag fick verkligen gräva djupt. Men när jag gick först över mållinjen... det var helt otroligt. Det är inte så ofta man gör det, säger Elvira Öberg.

”Kan göra ruggiga avslutningar”

Öbergs insats hyllas av lagkamraten Linn Persson:

– Hon kan göra ruggiga avslutningar, det var superstarkt av henne. Imponerande, sa hon till Sportbladet.

Världscupsegern blev Perssons första.

– Det var jättekul. Wow. Jag kan tänka mig att kliva upp på pallen flera gånger, härligt att få vara en del av det här laget, säger hon.

Tvåa blev Belarus, trea Frankrike och Norge blev till sist fyra.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.