”Fanns en annan hederskodex förr”

Bekräftat: Hårdare straff för skott i huvudet

Erik Hvenfelt under matchen mellan Ystads IF och HK Malmö
Erik Hvenfelt under matchen mellan Ystads IF och HK Malmö

Seriefinalen i handbollsligan i går slutade med att tre målvakter fick hjärnskakning.

Från och med säsongen 2022/23 införs en ny regel där skytten får två minuters utvisning om han ostört träffar målvakten i huvudet.

– Det räcker inte. Det ska vara rött kort, säger Mattias Andersson, ex-landslagsman och målvaktstränare i Ystads IF som har alla sina tre målvakter i hjärntrappan just nu.

Hjärnskakningar på handbollsmålvakter till följd av hårda skott i huvudet har ökat kraftigt de senaste åren.

I november 2019 gjorde Alingsås Tidning en enkät med en målvakt i varje handbollsligalag och det visade sig att 10 av 14 hade drabbats av minst en hjärnskakning i karriären. Några hade haft flera, andra hade haft någon lindrig.

Så sent som i gårdagens seriefinal mellan Ystads IF och HK Malmö, som de senare vann med uddamålet, drabbades tre av matchens fyra målvakter av hjärnskakningar efter att fått skott i ansiktet: YIF:s Erik Hvenfelt och Pontus Encrantz samt Malmös Anton Hellberg.

Medan Hvenfelt, som var rejält groggy och dessutom hade en hjärnskakning så sent som i höstas, och Hellberg fick avbryta matchen spelade Encrantz vidare och först efter matchen konstaterades det att han drabbats av en hjärnskakning.

Då YIF:s förstamålvakt Niklas Kraft drabbades av en hjärnskakning förra tisdagen under uppvärmningen inför matchen mot Önnered (skottet tog i stolpen och sedan i huvudet på Kraft) har nu Ystad alla sina tre målvakter i hjärntrappan. Man har därför blixtinkallat Oscar Jensen, som egentligen avslutade karriären i somras i HK Malmö.

Pontus Encrantz tittas till efter skott mot huvudet.
Pontus Encrantz tittas till efter skott mot huvudet.

Ny regel införs 2022

Nu höjs många röster i handbolls-Sverige för hårdare straff för en utespelare som träffar målvakten i huvudet. I dagens regelbok är det bara om man skjuter en straff mot en i stort sett stillastående målvakt som man bestraffas och då är det rött kort direkt.

Det surras om att en ny regel är på gång och det bekräftas av Björn Eriksson, ordförande i svenska domarkommittén.

– Regelkommissionen hos IHF (det internationella handbollsförbundet) håller på med en ny regelbok som kommer att gälla från och med den 1 juli 2022. När det gäller skott i huvudet på målvakter, och utespelare också för den delen, har de kommit långt. Det kommer enligt den nya regelboken att bestraffas med två minuters utvisning i grunden. Ingen vill dra på sig två minuter för ett avslut, alltså blir man lite försiktigare när man klappar i väg bollen.

Men det handlar bara om skytten kommer i fritt läge. Blir skytten störd i skottögonblicket, till exempel av en lättare knuff från en utespelare, så går hen fri.

Rött kort för skott i huvudet på straff på en stillastående målvakt kommer att finnas kvar också i framtiden, enligt Eriksson.

Mattias Andersson.
Mattias Andersson.

”En annan hederskodex förr”

Förre landslagsmålvakten Mattias Andersson, som i dag är målvaktstränare i Ystads IF, Kiel och tyska landslaget, vill se hårdare bestraffningar än framtidens två minuters utvisning för skott i huvudet i fritt läge.

– Det är inte tillräckligt. Jag tycker att det ska vara rött kort. På den här nivå ska man i fritt läge klara av att inte skjuta målvakten i huvudet med full kraft, säger han.

– Det här är inte en vanlig skada. Det är hjärnskador som kan ge men på lång sikt. Det kan få förödande konsekvenser för en målvakts hälsa, inte bara för resten av karriären utan så mycket längre. Det händer alldeles för ofta i handbollen. Hur ska vi ens få ungdomar att vilja stå i mål?

Hjälm och ansiktsskydd är förbjudna enligt IHF:s regler sedan 2005. För några år sedan debatterades huvudskydd i svensk handboll. Men förbudet kvarstod då det inte finns någon forskning som visar att det skyddar huvudet och att ett huvudskydd kan ge en falsk trygghet som gör att målvakter återgår till spel för tidigt.

– Jag tycker att man ska få spela med ett förstärkt pannband som man får göra i Danmark. Det handlar alltså inte om någon ”hjälm”, säger Andersson.

Varför har vi fler hjärnskakningar nu – var det färre skott i huvudet förr, skjuter man hårdare nu för tiden eller är man mer uppmärksam på hjärnskakningar i dag?

– Jag tror det är en mix av det där. Tempot är högre i dag och utespelarnas tillslag rappare, vilket ger en annan utväxling. Sedan är man mer uppmärksam på hjärnskakningar i dag. Jag tror till exempel inte att man för tio år sedan hade tittat närmare på Encrantz smäll i går. Men jag tycker också att det fanns en annan hederskodex förr. Man träffade inte målvakten i huvudet lika ofta. Klart att det hände då också men det är för ofta och för mycket nu, säger Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.