Skidskytte–VM

Pichlers kritik mot Norges fördel i VM

”Jag tycker att det här är jättekonstigt”

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Norge är storfavoriter i skidskytte-VM.

Nu får de också en extra fördel – tack vare sitt samarbete med Kina.

– Jag förstår inte varför, säger Wolfgang Pichler.

Den 66-årige legendaren sitter på träningscykeln hemma i Ruhpolding när Sportbladet når honom på telefon inför stundande skidskytte-VM i slovenska Pokljuka.

Han ser fram emot mästerskapet och är hoppfull vad gäller de svenska medaljchanserna.

– Jag tror att Sverige tar tre medaljer, säger Pichler.

– Det är alltid lurigt att gissa, för det är skidskytte vi snackar om och tillfälligheter som avgör. Men som jag ser det har vi chansen i varenda lopp. Hanna Öberg kan ta medalj när som helst, därtill har vi stora chanser i damstafetten och singel-mixed, plus att både Sebastian (Samuelsson) och Martin (Ponsiluoma) kan vara med och hota. Jag är väldigt optimistisk, för jag vet hur bra de svenska åkarna har förberett sig inför detta, fortsätter han.

Det är egentligen bara två saker som oroar Wolfgang Pichler inför VM.

  • Skjutvallen i Pokljuka är ”för lätt”.
  • Norge får fördelar på grund av sitt samarbete med Kina.

Punkt ett handlar om den långa nedförsbacken in till skjutvallen, som Pichler anser gynnar ”sämre skyttar”. Punkt två är desto mer intressant. När ämnet kommer på tal höjer Pichler rösten.

– Jag förstår inte hur det har kunnat bli så här…, suckar han.

Norsk-kinesiskt samarbete

Bakgrunden är följande: Ole Einar Björndalen – Norges störste genom tiderna – har gått in som ny huvudtränare i det kinesiska landslaget som en del av ett större samarbete nationerna emellan. Tanken var också att Kina skulle skicka ett antal åkare till VM i Pokljuka, men planerna gick i kras då landet införde inreseförbud till europeiska länder. Nu har Kina alltså stoppats från att delta i mästerskapet. Däremot kommer två av deras norska vallare att ansluta till Norges VM-stab.

– Nu har vi åtta vallare i stället för sex, säger Norges landslagschef Per-Arne Botnan till VG.

Han hyllar också det norsk-kinesiska samarbetet.

– Det gynnar båda parter. Kina får hjälp av oss, samtidigt som de har ett stort antal åkare som kan testa vår valla. Det här kommer gynna Norge även på lång sikt, säger Botnan.

”Jättekonstigt”

Wolfgang Pichler? Han är som sagt kritisk.

– Norge ska inte gynnas av att Kina inte deltar i VM. Jag tycker det är jättekonstigt att de får mer resurser i form av två extra vallare, även om de är norska. Sedan förstår jag inte varför Norge samarbetar med Kina över huvud taget. Politiskt sett är det väldigt tvivelaktigt, säger han.

Är du rädd att Norge roffar åt sig alla VM-guld?

– Nej, det kommer inte att ske. Norge är bra, jag har stor respekt för dem, men det finns andra nationer som är med och utmanar. Inte minst Sverige, säger Wolfgang Pichler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidskytte-VM 2021 – alla tävlingar, svenskar och tv-tider

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte–VM

Wolfgang Pichler

Skidskytte

Ole Einar Björndalen