Hyllades av alla – förutom mamma

FALUN. Linn Svahn, 21, prisades på Idrottsgalan och hyllades för sitt tal.

Men alla var inte imponerade.

– Mamma tyckte inte att det var så bra, säger hon.

Linn Svahn har slagit igenom med dunder och brak och blommat ut till den stora sprintdrottningen i världscupen. Häromveckan utsågs hon till ”årets kvinnliga idrottare” på Idrottsgalan. Då höll hon ett uppmärksammat tal där hon belyste vikten av starka kvinnliga röster inom idrotten.

– Det finns inget jag tycker är så häftigt som starka kvinnor. Starka kvinnor som gör stora idrottsprestationer, men också får sin röst hörd i samhället. Och just nu har jag lyxen att vara en del av ett gäng som jag skulle vilja påstå är världens bästa landslag, sa hon och hyllade sina lagkamrater i landslaget.

För Sportbladet berättar hon nu att talet var helt och hållet improviserat.

– Jag hade inte förberett något, för jag trodde inte att jag skulle vinna. Jag ”freebaseade”. Samtidigt sa jag ju bara det som är mina värderingar. Jag talade från hjärtat och sa det jag tyckte och tänkte, säger hon.

Då får man väl säga att du är en bra talare?

– Mja… Fast min mamma, som är svensklärare, tyckte inte att talet var så bra. Hon tyckte att jag bara babblade, haha. Men det var en kul kväll. Kul att bli uppmärksammad för sina prestationer, säger Svahn.

Hyllar Duplantis

Det var annars stavhoppsfenomenet Armand Duplantis som var den stora vinnaren på Idrottsgalan. Han kammade hem fyra (!) priser, däribland det största av alla – Jerringpriset. Duplantis fick 58 procent av rösterna, Svahn kom tvåa med 24 procent.

– Det var väldigt välförtjänt att Duplantis vann, säger Svahn.

– När jag satt i den sista avslutande ronden för Jerringpriset så tänkte jag bara: ”Nu får ni väl ge er! Det finns ju inte en chans i världen att någon annan än han tar hem det här priset”. Det var spel mot ett mål – med all rätt, för det finns ingen annan svensk som har haft ett lika bra idrottsår som Duplantis.

Längtar till VM

Linn Svahn är just nu på plats i Falun. Hon deltog inte i fredagens lopp (10 kilometer fritt) utan satt i tv-soffan när Therese Johaug blev slagen på distansen för första gången på fem år.

– Det var coolt att se. Väldigt inspirerande, säger Svahn om amerikanska Jessie Diggins seger.

Svahn ska köra lördagens masstart och söndagens sprint. Men hon hymlar inte med att fokus redan nu ligger på VM, som startar om några veckor.

– Jag har haft VM och VM-sprinten specifikt som mål under en väldigt lång tid. Nu närmar det sig. Det är en häftig uppgift att gå in för ett specifikt lopp så extremt som jag försöker göra i år. Det är coolt.

VM i Oberstdorf blir Linn Svahns första seniora mästerskap. Men trots sin ringa ålder pekas hon ut som stor guldfavorit. Och det gillar hon.

– Japp, jag trivs under press. Det är ju ett kvitto på att jag har gjort bra saker. Det känns bara häftigt, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.