”Vill att det går fort – går runt i ovisshet”

SPORTBLADET

VAL MÜSTAIR. Sex ryska åkare – däribland stjärnan Alexander Legkov – portas från Tour de ski.

Marcus Hellner gillar inte tystnaden från Fis.

– Man vill att det går fort, just nu går man bara runt i ovisshet, säger han.

Hellner.

Med en Johan Olsson och Calle Halfvarsson som avstår Tour de ski faller svenskhoppet i år till Marcus Hellner.

31-åringen tar dock inte med sig någon superform in i tävlingarna.

– Det har varit tungt de senaste veckorna, men så är det alltid, det går upp och ner. Jag är inställd på att tävla och det ska bli spännande att ge sig in i touren, säger han till Sportbladet.

Just touren, som han slutade tvåa i 2012, kan bli hans vändning – och rollen som svenska favorit tar han gärna.

– För mig har det alltid varit så: jag tävlar mig i form, härdar kroppen lite. Det är så man kan se på touren också, jag är här för att lyckas, det är det primära målet, säger han, och fortsätter:

– Sen är det klart, Calle (Halfvarsson) hade haft bra chanser om han var med, och hade varit en större favorit än mig, speciellt i de inledande loppen. Men de avslutande, de kraftiga backarna, det är min starkare grej. Det handlar om att få till det inför den.

Ryska stjärnor borta

Annars har herrarnas Tour de ski kantats av den ryska dopningshärvan.

Det internationella skidförbundet, Fis, har stängt av sex ryska skidåkare under utredning efter McLaren-rapporten. Två av dem, storstjärnan Alexander Legkov och Jevgenij Belov, överklagade – men fick avslag.

– Man har ju följt de här två rapporterna och det har varit ganska mycket rykten. Det är svårt, man kan inte tycka så mycket när man inte vet vad det är och inte får något konkret från Fis. Det man känner är att det är jäkligt trist för sporten att det florerar sådana här rykten. Sen, är de dopade är det ju så klart ännu tråkigare, säger Marcus Hellner.

”Går runt i ovisshet”

Han ser dock gärna att Fis skyndar på med sin utredning, och att kommunikationen blir tydligare.

– Man vill att det blir uppklarat fort så att man slipper gå och fundera på vad man ska tycka. Är de dopade är det för jäkligt, just nu vet man ju inte. Man kan inte göra så mycket, speciellt inte som åkare, det är bara att vänta och se.

Men att de är avstängda tyder väl ändå på någonting?

– Jag vet ju inte vad anledningen är, men jag kan bara anta att de har goda skäl till det. Det är en anledning till att man vill att det går fort, just nu går man bara runt i ovisshet: varför är de avstängda?

ARTIKELN HANDLAR OM