Världscupen i skicross 2016/2017

Holmlunds skada värre än befarat

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

INNICHEN. I natt kom beskedet att Anna Holmlunds skada är värre än befarat efter den otäcka kraschen.

Skicross-stjärnan vårdas i respirator och övervakas nu konstant av läkare.

– Allmänt sett när man ser den här typen av skador finns det stor risk att man får bestående men, säger landslagets läkare Jakob Swanberg till Sportbladet.

Backen i Innichen är nedsläckt inför morgondagens tävlingar. Det var här Anna Holmlund kraschade och slog i huvudet svårt under ett träningsåk i måndags.

Olyckan har inte gått ortsborna förbi.

”Vi vet alla vad som har hänt”, säger receptionisten på hotell Post i centrala stan. Holmlund fördes direkt till sjukhuset i Bolzano efter kraschen, opererades akut för blödningar i hjärnan och har sedan dess legat nedsövd.

Sent i går kväll kom oroväckande besked om Holmlunds tillstånd.

Ny datortomografi

– Hon har undersökts av en käkkirurg och en ögonläkare för sina skador på ansiktsskelettet. Under dagen har en tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda, säger landslagets läkare Jakob Swanberg i ett uttalande.

Holmlund vårdas i respirator och kommer att övervakas konstant för att kontrollera svullnaden och blödningarna i hjärnan.

Utvärderas stegvis

Läkarna har även börjat lätta på de sövande läkemedel Holmlund fått och fortsatte stegvis med det under natten.

Beroende på hur hon reagerar kommer hennes status att kunna utvärderas bättre.

– Det är en allvarlig situation och allmänt sett när man ser den här typen av skador finns det stor risk att man får bestående men. Men i varje enskilt fall är det svårt att säga. Vi får avvakta och se vad det här ger, säger Swanberg när Sportbladet når honom på telefon hemma i Sverige.

– Anna är urstark och hon har överraskat oss förr med sin enastående förmåga att återhämta sig ifrån skador. Vi hoppas naturligtvis fortfarande att hon gör det på nytt men samtidigt måste vi vara realistiska och förstå allvaret i den situation som nu råder.

”Flera specialister inblandade”

Under onsdagsmorgonen hade Swanberg inga större uppdateringar att komma med.
– Jag har pratat med sjukhuset och fått rapporter från läkarna där. Vi har som vi bedömer i nuläget inget som vi bedömer som större konsekvenser som vi kan gå ut med. Det kommer att bli större substans i den uppdateringen som vi kan göra under eftermiddagen. Då kommer vi samla ihop information och gå ut med det, säger han.

– Vi har ingen förändring att rapportera om i nuläget.
Vad gör man nu?

– Det som har inletts fortsätts och det kommer att bli en större rond med flera olika specialister inblandade runt lunch. Men innan den diskussionen är klart kan vi inte säga något. 

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska idrottare som dog för tidigt

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i skicross 2016/2017

Skicross

Anna Holmlund