Sex ryska skidåkare stängs av

Femmilen i Sotji vanns av Alexander Legkov, som under hösten pekats ut som en av de dopade.
SPORTBLADET

Sex icke namngivna längdskidåkare stängs tillfälligt av under utredning om dopning.

Nu pekar franska sajten Ski Nordique ut de misstänkta.

Bland världsstjärnorna finns femmilsvinnaren i Sotji, Alexander Legkov.

Det har gått några veckor sedan Wada presenterade andra delen i sin rapport om rysk dopning. I den så kallade McLaren-rapporten framkom det att dopningen har varit statsstödd och att dopningsprover, bland annat under Sotji-OS, bytts ut och manipulerats.

I dag meddelade IOK att 28 ryska idrottare är under utredning – sex av dem längdskidåkare, som nu har stängts av under utredningen.

”Upptäckterna i McLarens rapport har allvarligt skadat idrotten och vi ska beslutsamt vidta nödvändiga åtgärder för att straffa dessa förseelser”, säger skidförbundsordföranden Gian Franco Kasper i ett pressmeddelande.

Fis meddelar i pressmeddelandet att de inte kan namnge de sex avstängda, men den franska sajten Ski Nordique, som ska ha kommit över dokument, pekar nu ut sex åkare.

Det är inte vilka namn som helst.

Sex stjärnor avstängda

Det handlar bland annat om femmilsvinnaren Alexander Legkov, som tidigare pekats ut som dopad men nekat.

De andra åkarna som pekas ut är Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova.

IOK skriver på sin hemsida att de inte har bevis för att de 28 ryska idrottarnas dopningsprover innehöll förbjudna substanser men att de ändå kan ändå komma att straffas för manipuleringen.

Dopningsproverna kommer nu att analyseras vid antidopningslaboratoriet i Lausanne.

Tävlingar flyttas

I dag står det också klart att världscupfinalerna i ryska Tjumen i mars flyttas. Det ryska skidförbundet gör precis som skidskytteförbundet och avsäger sig tävlingarna. Fis arbetar nu för att hitta en annan tävlingsort.

Bland de 28 som utreds lär också två vara skidskyttar. Tidigare i dag beslutade nämligen internationella skidskytteförbundet att stänga av två ryska åkare som var med i Sotji-OS.