Grönholm snabbast i Turkiet

SPORTBLADET

Leder VM-rallyt efter första dagen

Istanbul (TT-FNB)

I frånvaron av VM-ledaren Sebastien Loeb toppar finländaren Marcus Grönholm det turkiska VM-rallyt efter den första dagen. Grönholm leder efter nio specialsträckor med 26 sekunder före norrmannen Petter Solberg. Trea är Mikko Hirvonen, Finland, 49 sekunder bakom sin landsman.

Kraftiga regn har gjort grusvägarna på den turkiska Medelhavskusten leriga och svårkörda. När dimman dessutom låg tjock på fredagsförmiddagen var det till och med livsfarligt att köra rally. Det insåg också arrangörerna som tvingades korta ner flera specialsträckor. Dessutom ströks tre av fredagens fyra första sträckor av säkerhetsskäl.

– Fortsätter det så här kommer det att kännas som en femdagars tävling snarare än tredagars. I sådana här förhållanden kan man kana av vägen fastän man kör på lägsta växeln, sade Grönholm.

Fransmannen Loeb bröt armen när han ramlade omkull med sin mountainbikecykel för tre veckor sedan och ställer inte i Turkiet. Han leder VM-serien med 45 poäng före Marcus Grönholm med fyra deltävlingar kvar och behöver bara sex pinnar till för att ta sin tredje raka titel. Loeb lär vara tillbaka bakom ratten till VM-rallyt i Nya Zeeland som körs 17-19 november.

TT