Piska och morot räddar basketen

SPORTBLADET

Anroth: En cyniker kan kostatera att det mesta är till salu

En cyniker kan konstaterar att det mesta inom sporten är till salu sedan basketligan igår sålde sitt namn. I ett nafs spelar nu Plannja, Solna och de andra nämligen i OBL, Obol basketball leauge.

Men i mina ögon var det här det bästa som kunde hända. Sälj hela skiten om det kan ta sporten ut ur gärdsgården.

Foto: In action. Eric Elliott, Sallén Basket, in action. En av Sveriges klassiska plantskolor inom sporten.

Nej, jag är inte för en total kommersialisering av idrott och är väldigt skeptisk till klubbar som säljer sina namn till företag. Men det är de rika som har råd att leva efter vackra ideal.

För fattiglappar gäller det bara att överleva.

Därför tycker jag att det är helt okej att fattiga basketligan byter namn och förhoppningsvis blir åtskilliga miljoner rikare under de 15 år avtalet ska gälla.

År 2021 finns kanske också fog för det engelska liganamnet. Idag är basketligan nämligen allt annat än internationellt gångbar. Den är en gärdsgårdsserie mycket längre från europatoppen än klubblagen i fotboll. Under de senaste åren har inte ens något svenska lag deltagit i europacuperna.

Nu avsätter förbundet en del av de nya resurserna till prispengar i slutspelet. Pengarna som kommer med ett villkor: De måste användas för spel i Europa.

Kombinationen av piska och morot är precis vad som behövs. Dessutom är de 15 åren en realistisk tidplan för att bärga och vända det sjunkande svenska basketskeppet.

Som om detta inte var nog finns dessutom annat att glädja sej åt inför ligastarten på fredag:

Skypemiljardären Niklas Zennström sponsrar Sallén Basket i Uppsala. Viktigt eftersom Uppsala är en av få klassiska plantskolor för basketspelare.

08 Stockholm har plockat hit ungdomstränare från Litauen och anställt amerikanen Landry Kosmalski som ungdomsansvarig. Så ska det se ut! Sverige är på efterkälken, klart som tusan att vi måste hämta hjälp från dom som kan.

Norrköping satsar redan i höst på europeiskt cupspel. Blir ingen publikmagnet, men nån måste ju våga.

Landslaget spelar för första gången på väldigt länge både bra och rolig basket under kompetent ledning från greken Kostas Flevarakis. Skrällde med en andraplats i EM-kvalgruppen nyligen.

Visst finns det sånt som inte ser lika bra ut, men just idag vill jag bara vara glad över att man ens kan göra en lista som den ovan. Vi fattiglappar förstår att njuta när tillfälle ges.

Det händer så sällan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket