Sverige utklassade världsmästarna

SPORTBLADET

Jonas Källman: En underbar handbollskväll

VÄXJÖ

Handbollens svenska landslag i World Cup har kallats framtidslandslaget. På torsdagen i Växjö ishall gjorde Sverige verkligen skäl för förväntningarna - och utklassade Spanien med 28–19.

Utklassningen av de regerande världsmästarna betydde att Sverige tog sig till semifinal i turneringen.

Växjösonen Jonas Källman kom hem, sågs och segrade.

– En underbar handbollskväll. Vi ryckte sönder Spanien och det här var framförallt en triumf för laget, sade Jonas Källman. Vi hade två målvakter i världsklass i Dan Beutler och Tomas Svensson.

– Att få slå Spanien här i Växjö är något som jag sent kommer att glömma, fortsatte han.

Maken till chockstart var det länge sedan svensk handboll fick uppleva. Tomas Svensson, den 38-årige målvakten i spanska Portland San Antonio, gjorde den ena fina räddningen efter den andra. Först efter 10.44 kunde Spanien överlista Svensson för första gången. Då hade Tomas räddat en straff vid 4–0 och Sverige sedan gjort 7–0.

Kim Andersson och Jan Lennartsson svarade båda för två mål var under blågults starka inledning.

Respekten släppte

Under de följande tio minuterna började Spanien få ordning på anfallsspelet, samtidigt som målvakten David Barrufet Bofill också började rädda. Spanien kröp närmare i målprotokollet och hade kontakt vid 7–4. Men det krävdes två straffar för att Tomas Svensson skulle överlistas.

Spanjorernas respekt för den svenske målvaktsveteranen släppte efterhand. Men under den resterande halvleken fortsatte Jan Lennartsson att visa vilken bra kontringsspelare han är. Totalt gjorde Sävehofspelaren fyra mål i den första halvleken som slutade 11–8 till Sverige.

Källman reste sig

Halvleken avslutades med att hemmasonen Källman, som svarade för 10–6-målet, fick en rejäl smäll över ansiktet. Men Källman kunde fortsätta och den stora Växjöpubliken, 2315, kunde andas ut.

I andra halvlek ersatte Dan Beutler i svenska målet och han var lika bra som företrädaren Svensson.

Andra halvleken blev en enda lång svensk uppvisning och det var främst två spelare, Kim Andersson och Jonas Larholm, som klev fram.

De båda var felfria, imponerade i skyttet, och gjorde tillsammans elva mål.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll