Hotar tävla för Danmark

SPORTBLADET

Förbundet öppna för att stänga av tjejerna på livstid

I dag har Brottningsförbundet krismöte om kritiken mot Helena Allandi och Ida-Therese Karlsson.

Nu kontrar landslagsbrottarna med hot om att byta landslag.

- Vi har tränat med en rad olika landslag, bland annat det danska. Självklart är det en möjlighet, säger Ida-Therese Karlsson.

Foto: KAN LÄMNA SVERIGE Helena Allandi och Ida-Therese Karlsson har planer på att tävla för Danmark i OS 2008.

I dag ska styrelsen för Svenska Brottningsförbundet ha styrelsemöte.

Där kommer troligtvis beslut att tas hur styrelsen och brottningsförbundet ska agera i konflikten i damlandslaget.

Nuvarande situationen är ohållbar och nu trycker även Svenska Olympiska kommittén på och vill att bråket inom damlandslaget tar slut - snabbt. Annars hotar Svenska Olympiska kommittén att dra in bidragen till dambrottarna.

- Vi måste komma till ett snabbt avslut och läget är givetvis inte bra, säger Håkan Gustâv, vice ordförande i Brottningsförbundet.

"Ett låst läge"

Styrelsemedlemmarna Britt Ruthström och Kurt Åke Franzén har haft samtal med Helena Allandi och Ida-Therese Karlsson och i dag ska de återge tjejernas åsikter på telefonmötet.

- Jag tror kanske inte att det kommer fram alltför mycket ny information. Vi sitter i ett låst läge där parterna inte är överens, säger Håkan Gustâv, som inte är främmande vid tanken att stänga av Helena och Ida-Therese för all framtid.

Helena Allandi och Ida-Therese Karlsson har fått mottaga stark kritik i brev till Brottningsförbundet, i tidningar samt även av tv-krönikören Jonas Karlsson.

Bråkigt länge

I dag kan brottarnas framtid inom brottningen avgöras.

Men trots allvaret i situationen är de relativt lugna.

- Det här har jag levt med i 18 månader. Det har varit bråkigt en längre tid i dambrottningslandslaget, säger Ida-Therese.

Hon, Helena Allandi och deras personliga tränare Mikael Persson har till och med undersökt möjligheten att byta landslag - att brottas under en annan nations flagga i framtiden. Ett problem är att det vanligtvis är en handläggningstid på två år för idrottare som vill byta nation. Då missar de OS.

- Men som jag har förstått det kan den tiden skyndas på eftersom det här är ett specialfall. Jag tror inte att Svenska Brottningsförbundet kommer att säga nej till att vi byter nation och då kan det gå snabbare, säger Ida-Therese.

Båda tog VM-brons

Ida-Therese och Helena är två av Sveriges riktigt stora medaljhopp inför OS i Peking 2008. De tog brons vid VM nyligen och har stor utvecklingspotential.

Om inte Ida-Therese byter nation eller om bråket når en lösning kan hon även tänka sig att sluta som elitbrottare.

- Jag studerar till socionom och det finns ett liv utanför brottningen. Det är inte främmande för mig att sluta och satsa på det civila livet, säger Ida-Therese.

Detta har hänt