Hamilton laddar med VM-rugby

SPORTBLADET

Kan bli den yngste F1-mästaren på söndag

Foto: Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton kan på söndag bli den yngste formel 1-världsmästaren hittills.

Men först hoppas den unge britten på engelskt VM-guld i rugby.

– Det vore fantastiskt om vi kunde vinna samma helg, säger han.

Den unge formel 1-nykomlingen är en superstjärna i hemlandet, där tidningarna den senaste tiden förpassat fotbollen till mer undanskymda platser till förmån för formel 1-dramatiken och rugbyn.

Lewis Hamilton säger sig hämta inspiration från rugbylandslaget, som på lördagskvällen möter Sydafrika i VM-finalen.

– Jag hoppas verkligen, verkligen att de vinner, sade Hamilton på en presskonferens.

När han kom trea redan i sitt livs första formel 1-lopp, i Melbourne i mars, höjde många på ögonbrynen. Men 22-åringen har under säsongen visat att det var allt annat än en slump.

McLaren-föraren inledde säsongen med nio raka pallplatser och har vunnit fyra lopp i år. Lewis Hamilton leder inför söndagens avslutning i Sao Paulo på 107 poäng, före stallkamraten Fernando Alonso på 103 och Ferraris Kimi Räikkönen på 100.

För Hamilton är läget enkelt. Vinner han eller kommer tvåa blir han den yngste formel 1-världsmästaren hittills och dessutom den förste nykomling som vunnit titeln.

Frågan är hur brittens nerver klarar pressen inför söndagens avslutande lopp. Senast, i Shanghai för två veckor sedan, gjorde Hamilton ett misstag som kan kosta honom titeln.

Den unge britten hade chansen att avgöra årets VM-kamp och var i ledning. Men så valde han att stanna ute på banan för länge och gled med allt för slitna däck ut i gruset på vägen in i depån.

Men enligt Hamilton ska misstaget inte ses som ett tecken på att pressen på honom börjat bli för stor nu i slutskedet av debutsäsongen.

– Det gjorde mig absolut inte nervös, sade han enligt f1-cirkusens hemsida. Snarare gjorde det att lite press på mig försvann.

– Det var en lärorik erfarenhet. Inför Shanghai var trycket stort, men nu känner jag mig helt avslappnad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport