Byggmark är ny och oförstörd

SPORTBLADET

Den 17 februari stannar ett lamslaget Sverige

Grattis SVT — ni har köpt årets kassako.

Ni fick Jens Byggmark på köpet.

Lördag 17 februari klockan 10.00 och 13.00 stannar Sverige, lamslaget av den nya sjukdomen Byggmarks-feber.

Jag vet ju att många i tv-branschen tyckte att alpina VM kändes lite avslaget. Super G med Anja, storslalom med... gäsp... Anna Ottosson och slalom med Anja och Borssén och störtlopp med... gäsp... Anja. Ja ni vet, ingen Janica Kostelic, ingen tvekamp, inget roligt.

Visst, Borssén är kul.

Och visst, Anjas kamp mot sin egen formravin är fascinerande, men ändå, lite kändes det som ett dåligt after ski i Romme.

Men så kom killarna. Larsson, Myhrer. Kanon, lite kul, men feber? Näää...

Men nu, nu står vi där. Nu rusar tempen uppåt. Nu är den på väg att nå gamla nivåer och allt är ju denne Jens Byggmarks fel. Mannen som fick hela Sverige att lära sig det ingen lärde sig under Stenmarks karriär; hur man uttalar norrländska namn. BYGGmark. Inte byggMARK.

Nu har han tagit tre pallplatser på fyra dagar i Österrike. Två förstaplatser, en andraplats och från praktiskt taget ingenstans – ja, Tärnaby, jag vet, men herregud, alla från Tärnaby kan ju inte automatiskt räknas som potentiellla världscupsvinnare – har han kommit och det är ju sensationellt och nästan omöjligt.

Höll på att gå åt skogen...

Gårdagens tävling i Schladming var till att börja med alldeles fantastisk som idrottsupplevelse. Fullsatt, folkligt och festligt med bengaler, flaggor, ramsor. Det var som en engelsk cupfinal, Superbowl, vad ni vill. Det var här mitt i utförsåkningens Mecka som Stenmark vann VM-guld och Bengt Fjällberg fick sitt genombrott 1982 med VM-bronset (plus pallen två gånger i världscupen).

Det är här som alla vill vinna för här finns den bästa publiken och den största passionen.

Jens Byggmark var grym i går. Hans förstaåk var som de fyra åken vi sett tidigare den här magiska veckan; han satsade kompromisslöst och det höll på att gå åt skogen två gånger när han fick en obehaglig bakvikt.

Men Byggmark redde upp det med en enorm vilja och benstyrka och var trea efter första åket.

Sen var det en skön syn att se honom prata med media mellan åken. Ja faktiskt. Det här var inte De Skygga Och Anstängda Relationernas Idrottare. Det fanns inga PR-människor där som motiverade sin existens genom försiktigt stoppa all PR och ge rådet att Ja, Jens, Jag Vet Att Du Gillar Att Prata Med Journalister Men Du Kanske Ska Tänka På Att Journalister Stör Din Uppladdning...

– 44 hundradelar, det är ingen omöjlighet, sa journalisterna.

– Absolut inte, det tar jag in, svarade Byggmark och med sitt skeva leende.

Jag vet att Byggmark är ny och oförstörd, men det kanske är just sånt som skapar feber. Jag tror att svenska folket är lika trötta på dresserade PR-monster som vi journalister är det. Jag tror de är lika trötta som vi på svenska idrottare som tycker det är så himla jobbigt att vinna och Att Bli Utsatt För Allt Det Där...

50 000 jublande åskådare

Andra åket var ganska likt det första. Stor satsning för att ta in de 44 hundradelarna. Lite missar, bakvikt två gånger, men han redde ut det även den här gången. Till 50 000 åskådares vilda förtjusning, och till viss del skräck, gick han i mål och tog ledningen och blev till slut tvåa men en österrikare på varje sida om sig på pallen.

På fredag invigs VM i Åre.

Det är inte bara SVT som gnuggar händerna.

Arrangörerna gör det också. Killen med det där skeva leendet och det lite lappska Tärnabyutseendet gör att folk kommer att vallfärda till byn som investerat 2,5 miljarder för att det ska bli ett bra VM.

Det kunde ha blivit pengar kastade i snökanonen med Tomas Ledin den 16 februari som den hetaste attraktionen.

Nu blir det hetare än så. De kunde kanske skippat de där 2.5 miljarderna om de vetat att killen med det där skeva leendet och det lite lappska Tärnabyutseendet varit på ingång.

Slalom klockan 10 och 13 den 17 februari – det är egentligen allt ni behöver tänka på.

Ni och han vars namn betonas totalt annorlunda än vad vi trodde om Stenmarks...

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint