Sverige på väg mot sämsta touren på åtta år

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Ingen Charlotte Kalla eller Stina Nilsson och en Calle Halfvarsson ur form.

Årets Tour de Ski kan bli Sveriges sämsta på åtta år.

– Jag vill vara högre upp och tycker att det är trist, säger Marcus Hellner.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

Tour de Ski har inte varit någon blågul fest. Hittills har det inte blivit någon pallplats och i totalen är Anna Haag bästa svenska på en åttondeplats. På herrsidan är Marcus Hellner elva inför de två avslutande etapperna i Val di Fiemme. 

Sverige ligger ju nu sexa i Tour de Skis nationsställning, det är den sämsta placeringen sedan 2010.

– Det är inte första gången vi har gjort sådana här tourer. Det går upp och ner. Vi har inte så jättebrett gäng. Jag tror att många har väldigt höga förväntningar och förväntar sig att vi ska vara högt upp hela tiden. Det har väl vi också, jag vill vara högre upp och tycker att det är trist, säger Hellner och fortsätter:

– Det är ingen supertour direkt, men jag är taggad för att göra det bästa av den nu på slutet och försöka avancera upp till 4-5:e-plats som är inom räkhåll.

”Har inte bredden”

Daniel Richardsson tror att Sverige kommer att få det tufft i OS

– Ska man vara realist och ser på OS och stafett så blir det väldigt tufft att ta medalj. Men jag tror inte att vi bara ska lägga ner... Men alla måste vara i bra slag, säger han. 

Veteranen är inte nöjd med den svenska insatsen under touren och vill se nya åkare kliva fram.

Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET
Anna Haag bästa svenska på damsidan

– Det visar att vi inte har bredden. Det saknas någon som kliver fram ytterligare, helst bland de yngre. Att någon tog steget och blev topp-tio i någon etapp, säger han och fortsätter:

– Det har hänt mycket de senaste åren, det är kul för sporten, men vi måste hänga med.

Norge vill se Sverige högre upp

Sverige saknar Charlotte Kalla och Stina Nilsson och Calle Halfvarsson har haft en tung tour och nu åkt hem.

Norske konkurrenten Emil Iversen skrattar när han hör Sveriges placering i totalen, men 26-åringen hade gärna sett fler svenskar högre upp.

– Det är tråkigt. Jag gillar de flesta svenskarna och vill gärna ha med dem uppe i toppen. Men det känns som att Calle (Halfvarsson) sliter lite. Hellner och Rickardsson har ju visat bra form så jag tycker ändå att det ser ganska bra ut för dem med tanke på OS. De har bra möjligheter att ta medaljer där och då tror jag att Tour de Ski är glömt, säger han. 

Tour de Ski – tävlingsprogram dag för dag 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM