”Nu kan vi vinna mot alla i världen”

Svenskarna om fortsättningen

SPLIT. Sverige är vidare till EM med fyra poäng för första gången sedan guldet 2002.

Nu ligger vägen mot en semifinal öppen.

– Vi är inte mätta, säger spelmotorn Jim Gottfridsson.

Sverige besegrade Kroatien i Kroatien i EM efter en bragdinsats med 35–31 (17-12).

– 60 minuters briljant handboll. Jag har aldrig varit delaktig i en bättre landskamp, säger Niclas Ekberg, som gjort flest landskamper (156) och flest mästerskap (9) av alla spelare.

– Det är eufori, att göra detta i Kroatien mot Kroatien... Som det bästa manuset man kan skriva och så slår det in.

Andreas Palicka var minst lika överväldigad efter segern.

– Vi presterade något historiskt idag, säger målvakten.

– Det här var i princip en felfri match, säger Jim Gottfridsson.

Trodde man var vidare med två poäng

Då Serbien slog Island i matchen före går Sverige vidare till mellanrundan med maximala fyra poäng mot de noll poäng de flesta spådde inför tisdagens matcher.

– Jag visste inte att vi var vidare med fyra poäng. Jag fick reda på det nu efteråt. jag trodde Serbien var tvunget att vinna med fyra mål, berättar Jesper Nielsen.

Sverige har inte gått vidare med fyra poäng till en mellanrunda i EM sedan man tog guld 2002 i hemma-EM, som blev den sista medaljen under Bengan Boys-epoken.

Nu väntar Frankrike (på lördag), Vitryssland (måndag) och Norge (onsdag). De två bästa i mellanrundan går vidare till semifinal.

– Det är de två VM-finalisterna och så Vitryssland som vi slog klart i åttondelen i VM men som gjort ett bra EM-kval och är luriga. Vi behöver vara ödmjuka och jobba upp den här typen av insats i de matcherna, konstaterar förbundskaptenerna Kristján Andrésson.

”Kan vinna mot alla i världen”

Spelare och ledare svävade inte iväg trots triumfen.

– Vi är inte mätta. Vi har gett oss bra förutsättningar att gå långt. Men förlorar vi tre matcher nu så är den här segern inte värd ett skit. Vi måste vara lika noggranna igen i förberedelserna, säger Gottfridsson.

Sverige har inte slagit någon av det senaste decenniets ”fyra stora” (Frankrike, Spanien, Kroatien eller Danmark) i ett mästerskap i en match som gällt något för båda lagen sedan OS-kvartsfinalen 2012 när danskarna tvålades till.

– Att få välta en av de stora drakarna betyder mycket för framtiden för det här laget och de här spelarna. Kan vi vinna mot Kroatien i Kroatien då vet vi att vi har potential att vinna mot alla i världen, säger Andrésson.

Sveriges kommande matcher:

LÖRDAG 20 januari 18.15: Frankrike.

MÅNDAG 22 januari: 20.30: Vitryssland.

ONSDAG 24 januari: 18.15: Norge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.