Stoch historisk i backhopparveckan

Kamil Stoch vann inte bara avslutningen på backhopparveckan i Bischofshofen.

Polacken blev också historisk som den förste hopparen sedan Sven Hannawald, 2002, att vinna alla fyra tävlingarna i klassiker.

Ja, det är ingen tvekan om vem som är backhoppningskung med en månad kvar till OS. Polens Kamil Stoch har varit fullständigt ostoppbar i den klassiska tysk-österrikiska backhopparveckan.

Det började med en fyrapoängsvinst i Oberstdorf. Sedan följde han upp med att bli första polske hoppare någonsin att vinna nyårsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen innan han krossade allt motstånd i Innsbruck.

Så det mest spännande i totaltouren inför sista tävlingen i Bischofshofen var egentligen inte om Kamil Stoch skulle vinna totalt utan om han skulle palla trycket och bli andra hopparen i historien att vinna en grand slam efter Sven Hannawald 2002.

Krossade alla i totalen

Och 30-åringen gjorde inga misstag. Han kopplade greppet med ett hopp på 132,5 meter i första omgången. 137 meter i andra var visserligen inte längst men det räckte för att hålla undan för jagande norrmannen Anders Fannemel som blev tvåa och trean Andreas Wellinger från Tyskland.

I totalen var Kamil Stoch fullständigt särklassig och var hela 69,6 poäng före tvåan Andreas Wellinger, den tredje största segermarginalen i historien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN