Thorén: Vi kan alltid lita på Kalla

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

VAl DI FIEMME. Ljumna insatser av svenska åkarna i Tour de Ski.

Nattsvart inför OS?

Vänd blickarna mot Piteå så ser ni ljuset.

Samtidigt som de svenska åkarna i Tour de Ski stod och analyserade laginsatsen i vackra Val di Fiemme under fredagen gav Charlotte Kalla och Jonna Sundling ett formbesked i svenska Piteå.

Visserligen slagna på upploppet av norska Lotta Udnes Weng, men för Charlotte Kallas del inte märkligare än att just klassisk sprint aldrig varit en favoritdistans även om trycket i diagonalåkningen ser ut att blivit än mer kraftfullt och frekvensstarkt.

Men under lördagen var det Kalla-distans i Skandinaviska cupen. Hon är i sina vackraste stunder världens bästa åkare på just 10 km fritt och en given guldkandidat på OS.

Charlotte Kalla öppnade behagligt på första varvet och låg i nivå med norskan Kari Öyre Slind, en åkare som har sex topp-tio-placeringar i världscupen och som var fyra på samma distans i kanadensiska Canmore våren 2016 (Kalla på 14:e plats i det loppet!).

På andra varvet gick svenskan på knock. Den norska 26-årigen, som tog två silver på norska mästerskapen bakom Marit Björgen 2016, hade inte en chans och avståndet blev i mål knappt en halv minut.

Det var en värdemätare.

Det var ett formbesked.

Samtidigt vet vi: det går alltid att lita på Charlotte Kalla när det nalkas mästerskap. Hon har tagit medaljer på alla seniormästerskap sedan 2009, hennes andra VM. 30-åringen har lyckats pricka toppformen tydligt till de flesta mästerskap, inte minst de senaste åren. Det finns en plan, en strategi som hon och tränaren Magnus Ingesson följer. När flera av åkarna som tillhör landslagets träningsgrupp i fjol slet med formen i Lahtis-VM lyckades den ensamsatsande Charlotte Kalla, som valt att stå utanför laget under försäsong, att maxa sin kropp trots höstens överbelastningsskada och hjärtproblem.

Klart att avståndet kunde varit större i Piteå och det finns förklaringar till det.

Den svenska stjärnan ruskar just av sig en tung, tung belastning i kroppen, hon kommer in mot OS både hålla i träning och sen släppa efter för att frigöra överskottsenergi in mot starterna i Pyeongchang.

Stina redo för comeback

Ytterligare ett formbesked bjöd Ebba Andersson på.

Tillbaka efter problem med en begynnande stressfraktur verkar den unga talangen, redan klar för OS, lyckats bromsa och andas när steget till stora A-laget satte spår i märg och ben.

Visst känns allt genast lite ljusare inför OS.

Rapporterna säger dessutom att OS-hoppet Stina Nilsson fått träna gediget utan bakslag och är redo för comeback i världscupen nästa helg.

Det är just frånvaron av Stina Nilsson och Charlotte Kalla som är den stora skillnaden i Tour de Ski.

En aningen svagare insats av Marcus Hellner är också synbar jämfört med i fjol.

Ingen anledning att oroa

Samtidigt har Anna Haag ännu en gång slagit tillbaka. Hennes femteplats i Lenzerheide var förhoppningsvis bara en början.

Sett till damsidan finns det ingen anledning till oro inför OS. Stina Nilsson, Charlotte Kalla är givna medaljkandidater, vi vet att Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk kan gå till sprintfinal och med Anna Haag och Ebba Andersson i form och en Emma Wikén som torkat tårarna är på väg upp ur träsket finns bredd och klass.

Värre är det på herrsidan. Ett lag som stannat upp istället för att utvecklas.

Kanske ljuset från norr sprider sig ner över det svenska laget i Val di Fiemme redan i eftermiddag?

Eller vad säger ni Daniel Richardsson och Marcus Hellner?

Det är dags att kliva fram på allvar nu va?

ARTIKELN HANDLAR OM