”Det är skitsnack”

Foto: PONTUS ORRE/AFTONBLADET, TT
Halfvarsson och Iversen.
SPORTBLADET

OBERSTDORF. Kritiken mot Tour de Ski har hårdnat sedan Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng hotat att hoppa av touren. 
Men åsikterna om tävlingen splittrar åkarna. 
– Något måste göras, säger Calle Halfvarsson.
– Det är skitsnack. Jag tycker att det är bra som det är nu, säger Emil Iversen.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Marit Björgen har valt att stanna hemma från Tour de Ski. Efter sista etappen i Lenzerheide valde Astrid Uhrenholdt Jacobsen att hoppa av och såväl ettan Ingvild Flugstad Östberg som tvåan Heidi Weng har hotat att göra detsamma. 

– Tour de Ski är den mest populära tävlingen vi har på längdsidan efter VM och OS. Jag kan inte tvinga någon till start, det handlar om personliga prioriteringar, men jag kan säga som så att jag har svårt att förstå hur det tänker, säger han, sa Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdkommitté, till Sportbladet i går.

De svenska åkarna tycker att avbräcken och avhoppen är ett problem. 

– Jag vill såklart att det ska gå bra för touren, att det fortsatt är en bra status. Men något måste de ju göra och hitta på, säger Calle Halfvarsson

Marcus Hellner: 

– Det är klart att det inte är bra för touren om sådana som Kläbo inte åker. Sedan tycker jag väl att folk ibland är lite för defensiva med den, men det får stå för dem. Jag tycker att det är ett bra verktyg för att komma i form.

BILDEXTRA: Tour de ski 00:40

”Ser inte bra ut”

Norrmannen Emil Iversen håller inte med om att Tour de Ski har problem. 

– På herrsidan är det väldigt bra konkurrens, det är många som kämpar om segern och det är många som kämpar om segern så det är bara skitsnack. Det är många nationer på pallen och många som gör det bra så det är bara strunt. Tour de Ski är fortfarande en stor stjärna och en jättestor tävling som många gillar att se på och ställa upp i. 

Du tycker inte att den behöver förändras? 

– Nej. Jag tycker att det är bra som det är nu. 

Flugstad Östberg har fortfarande inte helt bestämt sig om hon genomför hela touren, men hon inser att det inte är bra för tävlingen om hon och Weng åker hem. 

– Det ser inte bra ut om nummer ett och två i sammandraget ska hoppa av. Det är inte bra för sporten eller konceptet eller någonting. Men alla måste få göra det som är bäst för dem själva. Det är några som inte ens är på startlinjen som menar att det är det bästa för dem så det är lika mycket ansvar på alla som är i världscupcirkusen, säger hon. 

Känner du igen skidstjärnorna som barn? 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM