Stina Nilsson om schweiziska gåvan: ”Blev en miss i protokollet..”

1 av 4
SPORTBLADET

DRESDEN. Vissa vinster värmer mer än andra.

När Stina Nilsson senast tävlade gick hon högst upp på prispallen och tog emot en liten släde i trä som ett minne från Davos.

Sedan dess har den dock varit på vift.

– Det blev en miss i protokollet. Jag tyckte den var så fin, säger hon.

Stina Nilsson har vunnit två av tre sprintar som hon ställt upp i den här säsongen och under lördagen har hon chansen att ta hem sin tredje när sprinten avgörs i tyska Dresden.

Men efter att sprintdrottningen åkte på en förkylning i mitten av december tvingades hon stå över VC-tävlingen i Toblach strax före jul. Och eftersom Nilsson även valde bort Tour de Ski har det nu gått en dryg månad sedan hon tävlade.

Värderar familjen högt

Istället har det blivit en hel del kvalitétid med nära och kära.

– De har varit väldigt välspenderade veckor. Jag har varit i Östersund en del, i fjällen och fått umgås med familjen och tränat. Det har varit värdefulla dagar och det värderar jag väldigt högt, att jag prioriterade dem. Jag har dessutom fått några värdefulla tv-timmar framför vinterstudion också. Men att delta i Toblach var plan A från början, säger hon.

Hur påverkade det planen att du blev sjuk?

– Det blev bara tre dagar så det var inte så farligt. Det var egentligen ganska bra att jag fick komma hem och vara hemma ytterligare en vecka.

Senast Stina Nilsson tävlade, den 9 december i Davos avgick hon med segern i en tuff spurtstrid mot värsta rivalen Maiken Caspersen Falla.

Förutom vinstpremien på 83 000 kronor ingick också en släde i förstapris.

– Den släden är med här i Dresden.. Jag har inte haft möjlighet att få hem den ännu, så jag tänkte att jag ska kunna ta hem den nu.

Den hade annars passat bra när du var hemma över jul?

– Jag vet, jag vet.. det var en miss i protokollet att jag inte fick med mig den hem. Jag tyckte den var så fin.

Vad tror du att du får om du vinner här i Dresden då?

– En ost kanske..

Duellen uteblir

Stina Nilsson är för tillfället totaltvåa i sprintcupen efter just Falla. Norskan har dock insjuknat och tvingats tacka nej till helgens sprinttävlingar. Men svenskan vill inte hålla något favoritskap.

– Det är alltid tajta fajter när det är mot Majken och det är tråkigt att hon är sjuk. Jag vet själv hur det är att bli sjuk och stå vid sidan om när man vill tävla. Men jag ser inte mig själv som storfavorit på den här banan. Jag har faktiskt inte så många stadssprintar på mitt CV och jag har aldrig kört skate så vi får se hur jag tacklar det.

Känner du dig i form nu då?

– Det kan jag inte avgöra nu. Sånt där vet man aldrig. Jag känner att jag kan vara trygg i de förberedelser jag fått göra.

På söndag körs teamsprint och Sverige kommer ställa upp med två lag (två åkare per lag), men ännu har förbundskapten Rikard Grip inte tagit ut laget.

Lördagens sprintprolog börjar klockan 9.50.

Alla svenska världscupvinnare i längdskidor – damer 00:25