Experterna: Sverige går till semifinal

Så blir de fyra plusmålen mot Kroatien avgörande

avJohan Flinck

Foto: Fredrik Sandberg / TT

ZAGREB. Historien: två segrar till räcker för semifinal.

Experterna: Sverige går till semifinal.

De fyra plusmålen mot Kroatien kan bli avgörande.

– De kan bli väldigt viktiga, säger Mikael Appelgren.

EM-grupperna är färdigspelade och tolv lag är vidare till mellanrundan, indelade i två grupper.

Sverige och Frankrike kommer med bäst utgångsläge av alla då båda står på fyra poäng.

Sportbladet frågade Sveriges tio tyngsta handbollsexperter vilka som slutar på plats 1–4 i hela EM.

Frändesjö tror på guld

Hela åtta av dem tror Sverige går till minst semifinal. Tre av dem tror Blågult spelar final och en av dem, Viasats Martin Frändesjö, tror till och med på svenskt EM-guld. Annars är Frankrike guldfavoriten hos sju av dem.

– Jag tror att Sverige fortsätter ösa på. De har revansch att utkräva på Frankrike sen VM och vinner där. Man blir gruppetta efter vinst också mot Vitryssland. Sedan vinner man över Tyskland i semin och tar Danmark i finalen, säger Frändesjö.

– Det är med Sverige som med Tyskland för två år sedan: laget skulle inte vara klart redan nu. Men bättre utgångsläge (fyra poäng) får man ju inte.

Fyra plusmålen på Kroatien viktiga

Frändesjö vill inför mellanrundan lyfta fram betydelsen av att Sverige vann över Kroatien med hela fyra mål, vilket kan vara mycket mot en huvudkonkurrent om ett avancemang.

Skulle till exempel Sverige förlora mot Frankrike och sen vinna sina två andra matcher medan Kroatien går rent i mellanrundan och Frankrike alltså då vinner mot Serbien och Sverige...ja, då hamnar Sverige, Frankrike och Kroatien på åtta poäng allihop. Två av dem går vidare.

– Då är det inbördes målskillnad som gäller och där har Sverige med sig fyra plusmål.

Kan räcka med en seger till

Frändesjö har också ett högst tänkbart scenario där Frankrike går rent och vinner gruppen klart medan Sverige bara vinner mot Vitryssland, Kroatien slår Norge och Vitryssland och Norge besegrar Sverige och Serbien.

– Då hamnar Sverige, Kroatien och Norge alla på sex poäng. Säg att Kroatien vunnit med två mål mot Norge. Då vet Sverige förutsättningarna inför matchen mot Norge och har råd att förlora med två mål om man inte släpper in för många, säger Frändesjö.

– Ja, de fyra målen kan bli väldigt viktiga. De små marginalerna är viktiga att ha med sig när det är så tajt som i EM, säger Mikael Appelgren.

Åtta poäng ska räcka

Men två svenska segrar på de tre matcherna ska räcka, visar historien, även om exemplet ovan visar tre lag på åtta poäng.

Det har nämligen aldrig hänt i EM-historien (på de sju turneringarna med det nuvarande formatet) att ett lag på åtta poäng missat semifinal. Oftast har det också räckt med sju poäng.

– Det låter jättebra att det räcker till semifinal. Men det är lång väg dit. Vårt mål är att vinna varenda match, säger Appelgren.

ARTIKELN HANDLAR OM