Gunde Svan lider med Calle Halfvarsson: ”Synd om honom”

avPetra Thorén

SEEFELD. Calle Halfvarsson har haft ett tungt VM så långt.

En som känner för den svenska skidåkaren är Gunde Svan, som följer tävlingarna på plats i Seefeld.

– Jag tycker synd om honom, han har en så stor potential, säger Gunde Svan.

Foto: Petra Thorén
Gunde Svan på plats i Seefeld.

Gunde Svan är på plats i Seefeld, orten där han slog igenom för 34 år sedan.

Under måndag förmiddag har han varit ute och åkt i spåren där femmilen avgjordes med svensk Svanseger. Legendaren har njutit av den kuperade terrängen som inte plattats till av en pistmaskin.

Längdåkningen har utvecklats rejält sedan hans tid. Skulle han hänga med på en modern masstart?

Gunde Svan ler när frågan dyker i centrala Seefeld där han och flera gamla stjärnor möter upp för en pressträff.

– Ibland känns det som att jag nästan skulle vara med tills det var två kilometer kvar, men där skulle jag stått som en parkerad bil... Det är lite synd. Det kände jag när masstarten kom och jag satt med i Fis (Internationella skidförbundet) och drev frågan att vi inte kunde ha det så. Jag fick svaret att tyskarna inte kunde förstå vem som vann om den som var först i mål inte gjorde det. Det var ett argument jag fick i ansiktet, säger Svan som förespråkar fler individuella starter.

Han njuter ändå mycket av att vara på plats och se tävlingarna live.

Under söndagen delade han ut guldet till Stina Nilsson och Maja Dahlqvist. Och just nu är det unga starka kvinnor som svensk skidåkning får glädjas åt.

– På damsidan har det exploderat. Du får inte många som Ebba och Frida, som tar kliven så tidigt. Det är nästan så vi får gå tillbaka till Per Elofsson för att hitta någon som kliver in direkt från juniorsidan på killsidan. Det är väldigt ovanligt. Att vi i lilla Sverige med så få som åker skidor ska kunna producera som norrmännen som nästa föds med skidorna är svårt.

Om det går på damsidan borde det inte kunna fungera på herrsidan också?

– Det borde kunna gå. Men statistiskt sett talar det emot. Får vi Frida som kliver upp bakom Ebba som fyllt på efter Kalla är det redan en extra vinstlott mot statistiken. Jag talade med min fru (Marie) som höll på när damerna inte hade någonting, under den tiden vi höll på jag, Wassberg och Mogren. Då var det ett sådant litet utrymme för tjejerna när ni skrev. Så passa på och skriv om tjejerna nu för det kan skifta igen!

– Vi ska inte tro att vi kan leverera på den nivån på dam- och herrsidan samtidigt. Det blev ett glapp bakom Johan (Olsson) och Marcus (Hellner) när de gav sig. Jag vet hur jag tänkte själv när Wassberg slutade efter Calgary. Då kände jag shit, vad ska drivkraften och skyddet vara nu. De har ingen som går först och visar vägen nu. Det är synd men ett faktum.

”Kan inte slösa bort det”

En som borde kunna gå i front på herrsidan är Calle Halfvarsson.

Men det svenska herrhoppet har, liksom vid flera tidigare mästerskap, haft det tungt.

I söndagens sprinstafett gick han ut i ledningen, men missade det taktiska avgörandet uppe efter den branta backen där alla stannade innan Alexander Bolsjunov drog.

Gunde Svan såg och förvånades.

– Det jag satt och var orolig för var att Calle Halfvarsson inte skulle vara med när den första stack. För det räcker att vara tvåa ner. Men det var många som inte reagerade då när ryssen stack vilket förvånade mig oerhört, säger han.

Gunde Svan känner för Calle Halfvarsson.

– Jag tycker synd om honom, han har en så stor potential och vi skulle kunna ha en stor stjärna där, säger Gunde Svan och fortsätter:

– Det är stolpe ut och varit otur och otur och otur. Det känns som att det borde gå att få med flyt. Så mycket otur som han upplevs ha kan kan man inte ha.  Det finns ingen som bara kan ha otur, man måste ha tur någon gång. 

Han samarbetar med en mental coach sedan två år, är det rätt väg att gå?

– Jag vet inte om det är vägen att gå. Men jag har inte koll på honom, hur hans dagar ser ut, säger Gunde Svan och påpekar:

– Jag upplever att det finns en potential i Calle som inte kommer till sin rätt. Det tycker jag är fruktansvärt synd. Vi kan inte slösa bort det.

MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM