Norges nödlösning för 420 000 kronor

”Har ett helt rum – lite psykologi i det...”

Av: Andreas Käck, Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

PYEONGCHANG. Norge gör allt för att slippa kylan.

Lösningen? Den kostar nära en halv miljon kronor.

– Jag tror inte det avgör om vi tar guld, men kanske finns det lite psykologi i det, säger norske chefen Vidar Löfshus.

– Ingen fördel, menar Sveriges förbunskapten Rikard Grip.

OS i Sydkorea kan bli rekordkallt.

Under de senaste dagarna har temperaturen pendlat mellan 15 och 20 minusgrader, vilket är problematiskt för längdskidåkarna.

– Det blir ett slitage på slemhinnorna och slemhinnan är en viktig skyddsbarriär för infektioner så det innebär en viss riskökning. Utmaningen är framförallt för de som ska köra flera lopp så att luftören hinner hämta sig. Att köra ett lopp klarar de flesta, men att köra flera är svårare, har Sveriges landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson sagt till Sportbladet.

1 av 4 | Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET
Vidar Löfshus.

Nästan en halv miljon

Charlotte Kalla gör i dag sitt tredje träningspass i på Alpensia skidcenter medan Stina Nilsson och kompani – som anlände först i går kväll – gör sitt första.

Även de norska åkarna har börjat ge sig ut i spåren – men de vill inte ta några risker. Därför har det norska landslaget fraktat med sig ett rullskidband till sitt hotell här i Pyeongchang, så att de kan träna inomhus.

Kostnaden? Motsvarande 420 000 kronor, enligt norska NRK.

– Vi är glada att vi har det här rullbandet, säger Norges längdchef Vidar Löfshus.

”Har ett helt rum”

Sportbladet har tidigare berättat att Norge valt att bo på ett eget hotell, utanför OS-byn där de flesta andra landslag – däribland det svenska – bor.

Och på sitt hotell, Olive Boutique, har man nu installerat det stora rullskidbandet.

– Vi har ett helt träningsrum som vi riggat upp, bland annat med rullbandet. Jag tror inte det avgör om vi tar guld, men kanske finns det lite psykologi i det, säger Löfshus till NRK.

Det handlar framförallt om att inte slita på åkarnas känsliga luftvägar. Speciellt måste de åkare som lider av astma vara extra försiktiga.

– Det gäller att inte gå in med för hög intensitet de här första dagarna, säger Vidar Löfshus.

Åkarna välkomnar möjligheten att träna inomhus ifall det blir väldigt kallt.

– Det är guld värt om det blir kallt att åka skidor. Det är väldigt bra att vi har tänkt på det, säger Emil Iversen till Sportbladet.

Det svenska laget har med sig rullskidor, men inget rullband. Svenska förbundskaptenen Rikard Grip anser inte att det behövs.

– Vi ser inte av att det finns något behov av att ha det. Det finns gym om man konditionsträning eller röra sig lite. Det är ändå skidåkning ute på snö som är det primära, säger han.

En norsk fördel?

– Absolut inte. De får inte plats så många där. Det får vara schemalagt om det ska kliva på 20 åkare om dagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE