Klubban som gör dig till vinnare i längden

SPORTBLADET

Utveckligen av drivern har gått från päronträ till kolfiber på 100 år

I begynnelsen fanns varken ljus, värme eller Tiger Woods, bara mörker.

Ur gasmoln skapades sedan solen och därefter jorden.

Fyra miljarder år senare föddes – golfdrivern.

Den verkliga urkraften, värd miljarder i forskning.

Foto: ap
Superstjärnan Tiger Woods är en av dem som slår absolut längst i världen. Ledande klubbtillverkare satsar tillsammans miljardbelopp varje år på att ta fram nya klubbor. Och nu har Tiger Woods sponsor, Nike, tagit upp jakten.

Visst, mellan solens skapelse och den första golfpromenaden lärde sig människan att kontrollera elden, uppfann hjulet och tog sig ut i rymden.

Men drivern...

Drivern i din golfbag är golfkrafternas moder och hjärta.

Den är hundratals år gammal och spunnen ur trädgrenar med rötter. Den allra, allra första drivern tros ha varit en avrundad herdestav på en hed i Skottland för 700 år sedan. Den användes av hedarna för att slå stenar ner i kaninhål.

I dag är drivern golfindustrins gyllene ko. Ledande klubbtillverkare som Callaway, Titleist och Ping satsar tillsammans miljardbelopp varje år på att ta fram nya klubbor.

Samarbete med Nasa

Den allra mest etablerade forskningen finns i San Diego, där golfindustrin utnyttjar den gamla amerikanska vapenindustrin. Där finns utrustning som hjälper tillverkarna att beräkna aerodynamik och ballistik. Dessutom har golfindustrin de senaste åren utvecklat ett stort samarbete med flygindustrin och den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Allt handlar om hur du ska få rätt träff på din golfboll, så att den landar så nära nästa hål som möjligt.

I dag används grafitklubbor med titan. Materialet i våra drivers ska vara så lätta och starka som möjligt. Så har det varit ända sedan amerikanen Gary Adams i slutet av 1970-talet utvecklade en första generation metal-woods. Tio år senare blev Callaway störst genom att erbjuda ett klubbhuvud som var dubbel så stort som alla andra, Big Bertha blev en världshit.

För hundra år sedan gällde – päronträ. Spelaren med den bäst snidade päronklubban var kung. Klubborna var karvade i ett enda stycke och storlek och vikt varierade stort.

På 1920-talet började tillverkarna göra speciella hickoryskaft, med bra spänst. Ett tiotal år senare kom de första järnskaften.

Men klubbhuvudet av päronträ fanns kvar ända in på 70-talet.

I dag är de klubborna museiföremål.

Nutidens golfdrivers tillverkade av titan, flygplansaluminium, boron och grafit.

Driver helt i kolfiber

Problemet är att det i dag råder en viss brist på bland annat titan som är starkt och väger mycket litet. Senaste fem åren har leveranserna till golfindustrin från USA:s titantillverkare tiodubblats. Nu kastas längtande blickar mot utvinning av titan i Ryssland, där landets gamla vapenindustri producerar mängder av golfutrustning.

Störst forskning satsas förstås på driverns klubbhuvud, som i många fall är lika stort som ett garage – med en manipulerad träffyta som har expanderat så att även felträffarna blir rätt. Senaste årens trampolin-effekt kommer att bli allt vanligare, enligt bedömare i branschen.

Ingen vet hur våra mäktigaste klubbor i bagen ser ut om tio år.

Redan i år har marknadens jätte, Callaway, kommit med en driver gjord helt i kolfiber.

Vad är då nästa steg?

Forskarna tror i alla fall att framtidens driver är gjord av metalliknande plast.

Sportbladets drivertest

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf