Dags för utmanarna i svensk simning

SPORTBLADET

Kaptenen: Framtiden ser inte kanonbra ut - men skaplig

Lars Frölander, Johanna Sjöberg och Therese Alshammar.

Det är stjärnorna som kommer till SM - och där väntar deras utmanare. Ett gäng tonåringar med drömmar om SM-medaljer, EM-start och OS 2004.

När sim-SM inleds i Landskrona är de stora stjärnorna givetvis på plats, men det är inte de som förbundskapten Hasse Bergqvist hoppas på. Han drömmer om stora framgångar för de unga löftena där bakom.

- Det finns ett antal unga, lovande simmare som jag gärna skulle se slog igenom.

Dåligt på distans

EM på långbana startar den 29 juli i Berlin och dit är åtta simmare förhandsnominerade - Therese Alshammar, Anna-Karin Kammerling, Johanna Sjöberg, Emma Igelström, Josefin Lillhage, Martin Gustavsson, Stefan Nystrand och Lars Frölander.

Sedan finns det plats för ytterligare mellan tio och femton simmare.

- Framtiden ser skaplig ut, men inte riktigt kanonbra. Vi saknar distanssimmare, sedan skulle jag ha en duktig ryggsimmerska för att vi ska få ett komplett landslag, säger Hasse Bergqvist.

- Nu har vi tre fjärdedelar av ett riktigt bra medleylag och jag skulle gärna se att vi har ett bra lag till OS 2004.

Tufft till EM

Annars är det tufft att ta en plats till EM, framförallt på damernas 4x100 m fritt. Där har Sverige två av världens bästa frisimmerskor, Sjöberg och Alshammar, lägg där till Kammerling och Lillhage. Men även ett lag på 4x200 m fritt är nominerat till EM - där finns två öppna platser.

- Det otroligt svårt att slå sig in på 4x100 m, men det får gärna dyka upp någon bakom. På herrsidan är inte konkurrensen lika hård - där behöver vi två killar till lagkappen.

Så nu finns chansen till en EM-resa och en satsning mot OS 2004 och medalj i herrarnas lagkapp. Det har inte Sverige lyckats med sedan bronset i Los Angeles 1984.

Fem svenska talanger på väg upp

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning