Jonas Björkman vann dubbeln

SPORTBLADET

Fjärde Grand slamtiteln - första i Wimbledon

LONDON

Fem svenskar har gjort det tidigare - vunnit Wimbledon i dubbel.

På söndagen blev Jonas Björkman den sjätte svensken att ta hem den klassiska grästurneringen.

Tillsammans med australiern Todd Woodbridge besegrade han Mark Knowles, Bahamas/Daniel Nestor, Kanada med 3-1 efter 6-1, 6-2, 6-7 (7-9), 7-5.

- Det här är större än en singeltitel, säger Björkman.

Först var det Sven Davidsson och Ulf Schmidt 1958. Sedan har Joakim Nyström, Mats Wilander och Anders Järryd vunnit Wimbledon i dubbel.

Nu var det Björkmans tur att få höja bucklan och ta sin fjärde Grand slam-titel. Tidigare har svensken vunnit Australian open tre gånger, två gånger med Patrick Rafter och en gång med holländaren Jacco Eltingh.

- Men det känns fantastiskt att också kunna vinna Wimbledon som är den största och roligaste av alla turneringar, säger svensken. Jag är mycket stolt i dag.

Överlägsna i två set

För Todd Woodbridge var det hans sjunde - bara i Wimbledon. Australiern har därmed bara en titel kvar för att tangera bröderna Gugh och Reginald Dohertys rekord på åtta dubbeltitlar.

Björkman/Woodbridge såg ut att gå mot en överlägsen seger efter 6-1 och 6-2 i de två första seten. Men Knowles och Nestor kom tillbaka och tog tredje set efter ett spännande tiebreak som de vann med 9-7.

Fjärde set var också jämt fram till 6-5, då Knowles skulle serva. Men han pallade inte för trycket och Björkman/Woodbridge kunde bryta och vinna med 7-5 efter att Björkman slagit in den tredje matchbollen.

- Inte många får uppleva en seger här, det känns underbart, säger han.

1997 är Björkmans hittills bästa år som singelspelare, med tre ATP-titlar och en fjärdeplats som bäst på rankinglistan. Året efter vann han sin fjärde turnering, men det skulle dröja exakt fyra år innan den femte kom - i Nottingham för två veckor sedan.

Ska njuta i Båstad

Även om Björkman har 28 dubbeltitlar är singel fortfarande det han satsar mest på.

- Självklart är det så. Jag hade lite oflyt med lottningen i singel och hamnade på fel sida, jag fick ju Hewitt redan i första matchen. Jag är i kanonform och kände annars att jag hade kunnat göra en väldigt bra Wimbledon-turnering i singel.

- Men man måste kunna slå alla om man ska gå långt, så det är inte mycket att gräma sig över, säger Björkman.

Hur ska du fira dubbeltriumfen?

- Nu ska vi på en middag med alla vinnare. Det har blivit lite champagne hittills, men annars blir det nog en lugn kväll med tanke på schemat.

Redan på måndagen tar Björkman nämligen första flyget hem till Sverige. Dagen efter går han in i turneringen i Båstad - på grus.

- Det ska bli skitskoj, jag har sett fram emot Båstad i ett halvår. Men förutsättningarna har ju varit usla och därför har jag svårt att se hur jag ska kunna slå Magnus Norman i första matchen, vi byter ju underlag dessutom.

- Men jag ska gå ut och njuta och ha skoj, sedan får vi se hur det går. Jag ska ju spela dubbel med Todd och där tror jag vi har större chans att vinna.

Mathias Gurestam/TT och Stig Lindmark/TT